Avrupa Merkez Bankası: Koronavirüsü yakından izliyoruz

Avrupa Merkez Bankası: Koronavirüsü yakından izliyoruz
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, 'ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı tehdidi azalmış gibi görünse de, koronavirüs yeni bir belirsizlik katmanı ekliyor' dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB’nin Çin’den tüm dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs salgınından kaynaklanan belirsizlikleri yakından izlediğini söyledi.

Paris’teki bir toplantıda Avrupa ekonomisinin karşı karşıya olduğu risklere ilişkin konuşan Lagarde, tam ticaret savaşlarının yatıştığı bir dönemde coronavirüsün yeni bir belirsizlik tabakası oluşturduğuna dikkat çekerek, "Biz de, bu risklerin nasıl geliştiğini ve ekonomiye ilişkin merkez senaryomuza nasıl girdiğini yakından izlemeye devam ediyoruz" dedi.

Koronavirüsün etkisinin "yeni bir endişe kaynağı" olduğunu söyleyen Lagarde, ECB'nin bir dizi dinleme etkinliği planladığını ve bunlarının ilkinin mart ayında Brüksel'de düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ölümcül koronavirüs salgınını engellemenin kritik aşamaya yükseldiği uyarısı yaptı.

Çin devlet medyasında yer alan habere göre, ülke genelindeki tüm sağlı otoritelerinin coronavirüs ilgi ilgili gelişmelere ilişkin merkezi çok net bir şekilde ve tam zamanında yapmaları çağrısı da yapan Xi, aynı zamanda salgını engelleme çalışmalarının da kararlılık içinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Berlin’de bir konferansta konuşan ECB Başekonomisti Philip Lane de, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkisinin, bunun ne kadar hızlı yayılacağına bağlı olacağını belirterek, virüsün ekonomiler üzerinde kısa vadeli bir etki oluşturma eğiliminde olduğunu savundu.

Koronavirüsün ekonomiler üzerindeki etkilerini dikkatlice izlediklerini aktaran Lane, SARS ve önceki salgınları temel aldıklarını kaydetti.

Öte yandan Lagarde, düşük faiz ve enflasyon ortamının ECB için hareket alanını önemli ölçüde daralttığını söyledi. Lagarde, "Bu düşük faiz ve enflasyon ortamı, ekonomik düşüş ile karşı karşıya kalındığında para politikasını gevşetmek için ECB ve tüm dünyada diğer merkez bankalarının hareket alanını önemli ölçüde daralttı" dedi.

Lagarde, Brüksel'de Avrupa Parlamantosu'nda yaptığı konuşmada, "Euro Bölgesi ekonomisi göreceli güçlü durumunu sürdürüyor ve halen ılımlı bir ivmede olmasına karşın, 'büyük ölçüde beklenene paralel bir şekilde' büyümesine devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar