'Düşük gelirli kesimlere borçlandırılmadan koşulsuz gelir desteği sağlanmalı'

'Düşük gelirli kesimlere borçlandırılmadan koşulsuz gelir desteği sağlanmalı'
Akademisyen Ahmet İnsel yapılan araştırmalara göre ekonominin salgından çok fazla etkileceğini söyledi.

ARTI GERÇEK - Akademisyen Ahmet İnsel, koronavirüs salgını nedeniyle düşük gelirli kesimlere borçlandırılmadan koşulsuz gelir desteği sağlanması gerektiğini söyledi.

Ahmet İnsel ARTI TV'de yayınlanan 'Söz Sırası' programında konuştu. 

Yapılan araştırmalara göre, ekonominin salgından çok fazla etkileceğini söyleyen Ahmet İnsel özetle şöyle konuştu:

"Covid-19 salgını ile ilgili kısıtlayıcı tedbirlerin alınmasının üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Bazı verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olduğu belirtiliyor. Sayının bu veya bunların üzerinde olmasının da ötesinde önümüzdeki süreçte bu kısıtlamaların devam etmesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisinde yaşanacak daralma sadece şirketlerin değil aynı zamanda kişilerin ve çalışanların gelirlerinde de ciddi bir daralma anlamına geliyor.

Hükümetin aldığı kısmi tedbirler var ancak kısıtlamaların önümüzdeki dönemde de sürmesi ihtimalini dikkate alırsak bunların yeterli olduğunu söylemek mümkün değil.  İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün araştırmasına göre İstanbul'da bir gelir payında azalma söz konusu olacak. Yaşanacak daralmaının hükümetin açıklayacağından çok daha fazla daralacağı tahmin ediliyor.

Dar gelirli kesim kayıt dışı çalıştığından telafi önlemlerinin kapsama alanı dışında kalıyor.

İmalat Sanayi'nde üretimin gözle görülür şekilde durduğunu gösteriyor araştırmalar. Düşük gelirli hanelere yönelik koşulsuz gelir desteği fikri ısrarla vurgulanmalıdır. Herhangi bir borçlanma yapılmadan düşük gelirli kesimlere koşulsuz gelir desteği mutlaka yapılmalıdır. Kamuoyunda gereksiz olduğu yönünde kanaat oluşan altyapı projeleri durdurulmalıdır."

    
    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar