ECB, faizleri de para politikasını da değiştirmedi

ECB, faizleri de para politikasını da değiştirmedi
Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikasında değişikliğe gitmedi, faizleri gelecek yaz sonuna kadar şimdiki seviyelerde tutma yaklaşımını sürdürdü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz ve varlık alım programında değişiklik yapmadı. ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranının yüzde 0 olarak devam etmesi kararı verildi. Analistler de, ECB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı. 

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -0,40, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Piyasa beklentisi de mevduat ve marjinal faiz oranının değişmeyeceği yönündeydi.

FAİZ 2019 YAZ AYINA KADAR DEĞİŞMEYECEK

Daha önce 30 milyar euro seviyesinde belirlenen varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi. Yönetim Konseyi varlık alım programı çerçevesinde aylık 30 milyar euro olan net alım yapmaya eylül sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.

ECB, faiz oranlarının en az 2019 yaz aylarına kadar mevcut seviyelerde kalacağını kaydetti.

ECB, "Eylül 2018 sonrasında orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin verilere bağlı olarak aylık net varlık alımı Aralık 2018'e kadar 15 milyar euroya azaltılacak ve net alımlar yıl sonunda sona erecek" açıklaması yaptı.

PARA POLİTİKASI TEŞVİKLERİNE HALA İHTİYAÇ VAR

ECB'nin faizleri sabit tutma kararının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ciddi para politikası teşviklerine hala ihtiyaç olduğunu söyledi.

Draghi faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında ticaret ortamına ilişkin belirsizliğin öne çıkmaya devam ettiğine işaret etti.

ECB Başkanı, ekonominin sağlam bir patikada ilerlediği mesajını verdi. Büyümenin güçlü ve geniş tabanlı olduğunu belirten Draghi, "Büyümenin ılışmaşması belirsizlik, geçici ve arz taraflı faktörler, zayıf ticaretle ilişkili" dedi.

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA TOPARLANMA BEKLİYORUZ

Draghi, enflasyonun varlık alım programından sonra da hedefe yakınlaşacağına güvendiklerini söyledi. Draghi, "Haziran ayındaki AB'ye uyumlu enflasyondaki yükseliş, yüksek enerji fiyatlarını yansıtıyor. Manşet enflasyon yıl sonuna kadar cari seviyelerde dolaşacak. Çekirdek enflasyon, son dönemdeki toparlanmaya rağmen genel olarak cansız. Çekirdek enflasyonda yıl sonuna doğru toparlanma bekliyoruz. Çekirdek enflasyonun orta vadede yavaş yavaş yükselmesi bekleniyor" diye konuştu.

Ciddi para politikası teşviklerine hala ihtiyaç olduğunu ifade eden Draghi, uygun olduğu sürece tüm enstrumanları ayarlamaya hazır olduklarını kaydetti. Draghi, "Parasal analizler bolca teşviğe ihtiyaç olduğunu teyit ediyor." dedi.

Draghi, özel sektör kredilerinde büyümenin toparlanmaya devam ettiğini söyledi.

REFORMLAR HIZLANDIRILMALI

Draghi, yapısal reformların uygulamaya geçilmesinin hızlandırılması gerektiğine işaret etti.

ECB bugünkü toplantıda, piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranının yüzde 0,00 olarak devam etmesi kararı almıştı. Aynı şekilde mevduat oranı yüzde -0,40, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korundu.

Bankanın bir sonraki toplantısı 13 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Draghi'nin açıklamaları sırasında euro/dolar 1.1692 ile günün en düşük seviyesini gördü. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar