Afrîn'de çıkarılan cenazelerin akıbeti Meclis gündeminde

Afrîn'de çıkarılan cenazelerin akıbeti Meclis gündeminde
HDP Milletvekili Feleknas Uca, Afrîn'de tahrip edilen mezarlıkta çıkarılan cenazelerin akıbetini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye ve bağlı paramiliter grupların himayesinde olan Kuzey-Doğu Suriye'ye bağlı Afrîn kentinde, YPG-YPJ ve sivillerin cenazelerinin gömüldükleri Avesta Mezarlığı'ndan çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, paramiliter grupların Afrin'e bağlı Şêxorze köyündeki mezarlıkta tahribatını da dikkat çekildi. Önergede, tahrip edilen mezar taşlarının ya satıldığı ya da grupların kaldıkları evlerin bahçelerinde çit yapımında kullanıldığına işaret edilerek, Anadolu Ajansı'nın "toplu mezar" dezenformasyonuna yer verildi. 

Önergede şu sorular yöneltildi: 

"* Mezarların tahrip edilip, cenazelerin çıkarılması hangi insani, dini ya da hukuki değerle bağdaşmaktadır? Avesta mezarlığından çıkarılan cenazelerin akıbetleri belli midir?

* Afrin’de bulunan Şêrxorze mezarlığının tahrip edilip, taşların satılmasını nasıl değerlendirmektesiniz? Bu insanlık suçlarının işlenmesinin önüne geçmek gibi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

* Sürekli dezenformasyonlarla gündeme gelen Anadolu Ajansı’nın gazetecilik etiğine uymayan yalan haberleriyle ilgili herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır/uygulanacak mıdır? Anadolu Ajansı’nın provokasyon aracı değil de gazete olduğu kendilerine hatırlatılacak mıdır?

* Afrin’de şu ana kadar kaç mezar, ibadethane ve tarihi eser tahrip edilmiştir? İnsanların inançlarına ve kültürlerine yapılan saldırıların sebebi nedir? Ölülere saygısızlığın hangi dinde, yasada karşılığı bulunmaktadır? 

* İçişleri Bakanının Türkiye sınırları dışında bir bölgede bayram ziyaretinde bulunup, oradaki faaliyetler hakkında bilgi almasını nasıl değerlendirmektesiniz? Afrin Türkiye’ye mi bağlandı da böyle bir program İçişleri Bakanlığınca gerçekleştirilebilmektedir?  Bu uygulama Afrin’in işgal altında olduğunu göstermez mi?"

Öne Çıkanlar