Ege Cansen: Eksi reel faizle kredi kullanarak elde edilen kazanç haram değil midir?

Ege Cansen: Eksi reel faizle kredi kullanarak elde edilen kazanç haram değil midir?
Ekonomist Cansen, 'TL ile birikimlerini çoğaltabileceğini düşünen 'iyi niyetli' tasarruf sahiplerinin bu işlemden zararlı çıkması haksızlık değil mi?' diye sordu.

ARTI GERÇEK - Sözcü gazetesi yazarı Ege Cansen, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz haramdır" sözlerine atıfta bulunarak, "Enflasyonun yüzde 20 (yoksa yüzde 50 mi?) olduğu bir yılda TL mevduata veya tahvile yüzde 16 faiz ödeniyorsa, yatırılan para 'mutlak anlamda' azalıyordur. Paranın nominal olarak artması 'riba' (faiz) değildir. Çünkü faizi ile birlikte ele geçen parayla  şimdi daha az meta alınmaktadır" dedi. 

Cansen "Ribasız yani eksi reel faizle kredi kullanarak elde edilen kazanç haram değil midir? Gariban tasarruf sahibinin birikiminin reel olarak azalması reva-ı hak mı? " diye sorarak yazısında şöyle dedi:

"Aldığı krediyle mal ve  mülk edinen  kişi veya firmaların varlıklarının değeri artarken, ona banka üzerinden borç verenlerin yani TL ile birikimlerini çoğaltabileceğini düşünen 'iyi niyetli' tasarruf sahiplerinin bu işlemden zararlı çıkması haksızlık değil mi?  Böylesi bir haksızlığı hiçbir kutsal kitap emretmiş olamaz."

Öne Çıkanlar