Ege Cansen: Kavcıoğlu, 'Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben' dedi

Ege Cansen: Kavcıoğlu, 'Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben' dedi
Ekonomist Cansen, Kavcıoğlu-Erdoğan görüşmesine ilişkin, 'Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben' dedi. Erdoğan dinledi ve Kavcıoğlu'nu seçti. Bu konuşma yüzde yüz böyle cereyan etmiştir' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) görev değişimlerinin arkasındaki teorik tartışmaya değinen ekonomist Ege Cansen, "Çılgın projelerle kamudaki israf sürdürüldüğü müddetçe Kavcıoğlu’nun politikası hiçbir işe yaramaz, bir çalkantıdan diğer bir çalkantıya savruluruz" dedi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) iki başkan yardımcısı ve bir Para Politikası Kurulu üyesini görevden alma kararını, "Ya ben ya o operasyonu" şeklinde değerlendiren Ege Cansen, tüm bunların gerisindeki teorik tartışmalara değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben yıllardır Türkiye'deki ana akım iktisatçıların savunduğunun tersini söylüyorum. Kavcıoğlu da bunu söylüyor: ‘Türkiye'de cari açık azalmadan enflasyon kalıcı olarak düşmez. Bunun için de döviz fiyatlarını baskılamak yanlıştır' diyor. Diğer taraf ne diyor; ‘Faizleri artıralım sıcak para gelsin, dolar arzı artsın.' Bunların ikisi de doğru ancak ikincisi kısa vade için doğru."

Kavcıoğlu'nun temelde söylediğine katıldığını ifade eden Cansen, "Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için cari açığı kapatmak lazımdır. Bu da Türkiye'ye sıcak para çekimini durdurarak, hatta caydırarak sağlanabilir" dedi.

İSRAF DEVAM EDERSE KAVCIOĞLU'NUN POLİTİKASI İŞE YARAMAZ

"Kavcıoğlu teorik olarak doğrudur ancak TCMB'nin bu politikasının Hazine ve Maliye tarafında da desteklenmesi lazım" diyen Cansen, "Kanaldı, suydu, savunma sistemiydi, saraydı" derken gayri iktisadi, akıl dışı ve çılgın olarak tanımlanabilecek kararların alındığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Kavcıoğlu'na ‘Sen kal, senin yolunu onayladım' dedikten sonra bu israf devam etmemeli. Devam ederse Kavcıoğlu'nun poltikası da hiçbir işe yaramaz, bir çalkantıdan diğer bir çalkantıya savruluruz" dedi.

YA SEMİH BEY VE ARKADAŞLARI YA BEN

Mayıs 2021'de TCMB'ye başkan yardımcısı olarak atanan, önceki gün ise görevden alınan Prof. Dr. Semih Tümen'in başkan olacağına dair gündeme gelen söylentileri hatırlatan Ege Cansen, "Herhalde Şahap Kavcıoğlu bundan rahatsız oldu. Baktı ki bunun gerisinde bir şeyler pişiyor ‘Ya Semih Bey ve arkadaşları ya ben' dedi. Cumhurbaşkanı da hikayeyi dinledi ve Kavcıoğlu'nu seçti. Bu konuşma yüzde yüz böyle cereyan etmiştir" yorumunu yaptı.

Öne Çıkanlar