Eğitim Sen: Sadece 1 üniversitenin girişinde maske dağıtılıyor

Eğitim Sen: Sadece 1 üniversitenin girişinde maske dağıtılıyor
Eğitim Sen, pandeminin üçüncü dalgasında üniversitelerde alınan önlemlere ilişkin bir rapor hazırladı.

Eğitim Sen, pandeminin üçüncü dalgasında üniversitelerde alınan önlemlere ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda; 37 üniversiteden 26’sında ne çalışanlara ne de öğrencilere maske verildiği, sadece bir üniversitenin girişinde maske bulundurulduğu belirtildi. 11 üniversitede 14’ü akademik, 31’i idari personel olmak üzere toplam 45 çalışanın salgın nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Sınıflardaki ortalama öğrenci sayısının ise 60 kişi olduğu aktarıldı.

Eğitim Sen, Yükseköğretim Bürosu (YÖB) tarafından hazırlanan ‘Covid-19 Pandemisinin Üçüncü Dalgasında Üniversite Kampüslerinde Salgın Tedbirlerinin Değerlendirilmesi’ raporunu açıkladı.

Buna göre; bölgesel temsiliyetin dikkate alındığı çalışmada, sadece 5 üniversitede yüz yüze eğitim uygulandığı, diğer üniversitelerin ise çoğunlukla yüzde 40’ı uzaktan olmak üzere hibrit eğitim modelini sürdürdükleri ifade edildi.

Raporda; üniversitelerin yüzde 67,6’sının üniversite çalışanlarını pandemi yönetimi ile ilgili karar süreçlerine katmadığı, yüzde 67,6’sının ne çalışanlara ne de öğrencilere yönelik düzenli bilgilendirmeler yaptığı, yüzde 62,2’sinin vaka saptanması durumunda bile bu bilgilendirmeden kaçındığı, yüzde 51,4’ünün sadece Sağlık Bakanlığı prosedürlerine uyduğu, yüzde 43,2’sinin HES kodu ile düzenli olarak risk değerlendirmesi yaptığı belirtildi. Çalışanların görüşlerine göre, kampüs alanlarında vaka sayılarındaki artışa rağmen korunmaya yönelik tedbirlerde bir artış gözlemlenmediği ifade edildi.

Raporda yer alan önemli bir diğer bilgi ise sınıf kapılarında seyreltilmiş rakamlar belirtildiği halde birçok üniversitedeki sınıflarda seyreltme yapılmadığı kaydedildi. Dersliklerin yüzde 70’inin havalandırılmadığı belirtildi. Üniversitelerin sadece yüzde 24,3’ünde sınıflarda seyreltilmeye gidilse de seyreltilmiş sınıflarda bile öğrencilerin sayısal ortalamasının 39,60 olduğu, seyreltilmemiş sınıflarda ise bu ortalamanın 60 çıktığı vurgulandı.

26 üniversitede ne çalışanlara ne de öğrencilere maske verildiği, 2 üniversitede hem çalışanlara hem de öğrencilere maske verildiği, sadece 1 üniversitenin girişinde maske bulundurulduğu belirtildi.

Üniversitelerde pandemi kurallarının en çok ihlal edildiği alanların başında, yüzde 67’yle yemekhaneler, yüzde 59’la kantinler, yüzde 56 ile derslikler geldi. Üniversitelerin yüzde 54’ünün pandemiyle ilgili uygulanan prosedürleri devam ettirmediği açıklandı.

Raporda; el dezenfektanına, suya ve sabuna ulaşamayan üniversiteler olduğu, yine üniversitelerin 17’sinde personel araçlarında seyreltilmeye gidilmediği, 9 üniversitede kısmen seyretme uygulandığı belirtildi.

Raporda; üniversitelerin yarısında Sağlık Bakanlığı'nın pandemi prosedürleri dışında üniversitenin kendi işlettiği herhangi bir prosedürü olmadığı bildirildi.

11 üniversitede 14’ü akademik ve 31 idari personel olmak üzere toplam 45 çalışanın hayatını kaybettiği de rapora yansıdı. (ANKA)

Öne Çıkanlar