Ekim Alptekin'in Flynn’e ödediği paranın kaynağı belirsiz

Ekim Alptekin'in Flynn’e ödediği paranın kaynağı belirsiz
Kapatılan şirketin geriye dönük kaydındaki açıklamasında 'Flynn Intel Grubun Inova için yaptığı çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti'nin yararı için tasarlanmış olabilir' deniliyor.

HABER MERKEZİ - Mike Flynn ve Türk işadamı Ekim Alptekin arasındaki ilişkiler üzerinde ABD basınında yazılar yayınlanmaya devam ediyor. ABD’nin önemli dergilerinden MotherJones’da yayınlanan yazıda ise Ekim Alptekin’in Flynn’e ödediği paranın kaynağı ile ilgili birbiriyle uyuşmayan bazı iddialar dillendiriliyor.

Washington Hattı'nda şunlara yer veriliyor; paranın kaynağı ile ilgili Alptekin’in verdiği cevaplar önemli çünkü Flynn’in ve Alptekin’in FBI’ın yaptığı soruşturmadaki rolleri ve suçlamaları bu paranın kaynağına ve hedefine göre belli olacak.

Son yayınlanan araştırmalarda, Flynn’in Amerikan makamlarina gönderdiği evraklar kafa karıştırıcı olduğu tespit edildi. Bazı evraklarda Flynn’in sahibi olduğu Flynn Intel Grubunun Fethullah Gülen aleyhine araştırma yapıp, topluma sunulabilecek bilgi toplaması için kiralandığını gösteriyor. Fakat evraklarla birlikte verilen bir ekte bulunan ve Ekim Aptekini temsil eden bir Amerikan hukuk firmasından alınan alıntıda şöyle dniliyor; "Inova Israil’de bulunan ve Türkiye'ye doğalgaz ihraç etmeye çalışan bir özel sektör şirketini temsil ediyorken Flynn Intel Grubunu bu işte danışmanlık destegi almak özellikle de Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki fırtınalı politik iklimi anlamak  ve buna göre müşterisine Türkiye'deki iş fırsatları ve yatırımlar için gerekli danışmanlık hizmetini vermek için tutmuştur."

Flynn‘in  Inovo ve Alptekin için yaptığı çalışmalar hakkında çelişkili para transferlerinin olmasının nedeni de belli değil. Alptekin Türk hükümetiyle resmi veya mali bağlantıları olduğu iddialarını reddetmesine rağmen, Flynn‘in 2016 yılının Ekim ayında kapatılan şirketinin geriye dönük kaydındaki açıklamasında "Flynn Intel Grubun Inova için yaptığı çalışmalar Türkiye Cumhuriyetinin yararı için tasarlanmış olabilir" ifadeleri yer almaktadır. Ayrıca Flynn Inovo ile yaptığı sözleşme aracılığıyla 19 Eylül 2016 da New York’taki Essex House Hotel’de Alptekin tarafından ayarlanan, ve Türk hükümeti yetkilierinin de katıldığı; ayrıca Fethullah Güleni gece yarısı kaçırma planının da yapıldığı iddia edilen toplantıya katıldığı biliniyor. (Flynn‘in sözcülerden biri Flynn‘in toplantıda herhangi bir yasadışı eylem hakkında konuşmadığını açıklarken, Alptekin de toplantıda Gülen’i kaçırmak gibi bir konunun konuşulduğunu yalanladı.)

PARANIN KAYNAĞI

Flynn‘in Alptekin için yaptığı iş çok bulanık; özellike iş için ödenen paranın kaynağı. Flynn‘in teslim ettiği evraklara göre Alptekin’in Inovo şirketi 14 Kasım-9 Eylül  2016 taihleri arasında kendisine toplam 530,000 değerinde üç ödeme yapmış. Alptekin’in Amerikalı avukatlarına göre bu para Türkiye tarafından ödenmedi. Nisan ayında bir Hollanda gazetesine verdiği röportajda, Alptekin Flynn‘e ödenen paranın kaynağını eşinden aldığı borç ve  İsrail doğalgaz şirketi olan Ratio Oil Exploration‘den gelen ödeme olarak göstermişti.

Ratio Oil Exploration şirketi kendisine Mart ayında ulaşan bir İsrail haber kanalına Ekim Alptekin ile herhangi bir ilişkisinin olmadığını açıkladı. Bu açıklamadan sadece haftalar sonra bir Hollanda Gazetesi’ne konuşan Alptekin paranın aslında Ratio Oil Exploration şirketinden geldiğini söylüyor. Peki Ratio Oil Exploration şirketi Flynn ile yapılan anlaşmanın bir parçası mı? Şirketin Alptekin ile herhangi bir bağının olmadığını beyan etmesine bakılırsa öyle görünmüyor.  (Ratio Oil Exploratıon bu konuda bir yorumda bulunmadı.)

Eşi Nigar Alptekin’e gelince, Nigar, bir zamanlar iki diğer modelle birlikte Adrenalin adlı bir Türk pop grubunun parçasıda olmuş Azeri bir manken. Ne Nigar Alptekin'in (Nigar Talibova veya Talibzade olarak da bilinir), ne de müzik grubunun, önemli bir başarısı ve bilinirliliği bulunmuyor. Grubun 2012 yılında YouTube’da yayınlanan bir müzik videosu Perşembe itibarıyla sadece 4387 kez izlenmiş. Nigar Alptekin’in Twitterda ise sadece 155 takipçisi var.

Ekim Alptekin geçen hafta ABD-Türkiye ilişkileri üzerinde 36.sı düzenlenen Konferans için Washington'daydı. Mother Jones’ten bir muhabir kendisine paranın kaynağını ve eşinin rolünü sormak istediğinde, Ekim Alptekin sorulara cevap vermeyi reddetti. Ekim Alptekin kendisine gönderilen emaillerin hiçbirine de cevap vermedi. Aynı şekilde Flynnin bir avukatı da sorulara cevap vermekten kaçındı.

Alptekinin Türkiye çıkarları için Flynn’in gizli lobi yapmasına karşılık olarak ödeme yapmak için bir moda modelinden ve İsrail enerji şirketinden para almış oması mümkündür.

Öne Çıkanlar