Ekmek kuyruğunda bekleyen yurttaşlar konuştu: Yokluğun nesine şükredeyim

Ekmek kuyruğunda bekleyen yurttaşlar konuştu: Yokluğun nesine şükredeyim
İstanbul Halk Ekmek büfesi önünde ekmek almak için kuyruğa giren yurttaş, ‘Biz şükürcü bir toplumuz, her şeye şükrediyoruz. Yokluğun nesine şükredeyim’ diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Umut Çolak


Halk Ekmek büfeleri önünde kuyruğa giren yurttaşlar, ucuz ekmek alabilmek için her gün iş çıkışında ekmek kuyruğuna giriyor. Fırınlarda 3 TL’ye satılan ekmeği Halk Ekmek büfelerinden 1,25 TL’ye alabilmek için uzun süre sırada bekleyenler, "Her şeye şükrediyoruz. Yokluğun nesine şükredeyim" diyerek tepki gösterdiler. Ekmeğe olan talebin her gün daha da arttığını ifade eden Halk Ekmek büfesi işletmecisi Nursel Kılıçarslan, "Kar, kış demeden yoğunluk aralıksız devam ediyor. Çevre kalabalık olduğu için ekmek yetmiyor. Fırınlarda fiyatlar artınca herkes buraya yöneldi" ifadelerini kullandı.

‘BİRAZ HALKI DÜŞÜNSÜNLER’

İstanbul Esenyurt’daki bir Halk Ekmek büfesi önünde sırada bekleyenler yurttaşlar VOA Türkçe'den Umut Çolak'a konuştu.

Öğle saatlerinde büfeye ekmek almak için gelen Zeynep Çekil, evinin yakınında fırın olmasına rağmen iş çıkışı kilometrelerce uzaktaki Halk Ekmek büfesine gelmek zorunda kaldığını ifade etti. Çekil, ucuz ekmek alabilmek için her gün iş çıkışında ekmek kuyruğuna girdiğini söyleyerek, "Bu kadar da olmaz. Bir halk ekmeği için saatlerce terli ve yorgun bir şekilde sırada bekliyorum. Milleti düşünmüyorlar, bu kadar da olmaz. Bizim oylarımızla belli bir yerlere kadar geliyorlar, biraz da halkı düşünsünler. İnsanların fakiri var, evsizi var. Bu insaf mı? Doğalgaz yakmadığımız halde 300-400 TL doğalgaz faturası geliyor. Soğukta, battaniyeye sarılıyoruz. Televizyon ışığında oturduğumuz halde 180 TL elektrik faturası gelmiş. Ben ütü yapmıyorum, fırın yakmıyorum" dedi.

‘NASIL GEÇİNEBİLECEĞİZ Kİ, YETİŞTİREMİYORUZ’

Emekliye yeterli maaş artışı yapılmamasına rağmen her şeye çok zam geldiğini belirten Seyhan Çınar, "Aşırı zamlardan dolayı vatandaşlar iki saattir burada. Eğer ki ekmeğe bu kadar zam yapılmasaydı, bu kadar insan burada beklemek zorunda kalır mıydı acaba! Bu halimizi görsünler de bizi bu hale koyanlar utansın. Isınamıyoruz, mecburen kaloriferleri kapatmak zorunda kalıyoruz. Çoluk çocuk adeta aç susuz evdeyiz. Asgari ücret düşük, emekliye fazla zam yok. Her şeye aşırı derecede zam. Nasıl geçinebileceğiz ki, yetiştiremiyoruz" dedi.

‘YOKLUĞUN NESİNE ŞÜKREDEYİM’

Ekmek kuyruğunda bekleyen emekli memur Ali Rıza Enver de doğalgaz ve elektriğe gelen zamlardan şikayetçi: "Bu ay 1000 TL doğalgaz faturası ödedim. Ben emekliyim 3 bin 600 TL maaş alıyorum. 1000 TL’yi oraya verdikten sonra ne olacak? Hep eyvallah dediğimiz sürece bunlar bizi ezmeye devam edecekler. Biz şükürcü bir toplumuz, her şeye şükrediyoruz. Yokluğun nesine şükredeyim."

‘1,5 SAATTİR SIRADA BEKLİYORUM’

Selami Berber, ekmeği daha ucuza alabilmek için uzak mesafeden geldiğini söyledi: "Şu anda çok sıkıntıdayız. Buradaki ekmek daha hesaplı olduğu için mecburen 1,5 saattir burada bekliyorum. Geldiğim yer de uzak. Aşağı yukarı yarım saatte zor geliyorum buraya."

‘GÜNDE 10 BİN EKMEK DE GELSE SATILIR’

Ekmeğe olan talebin her gün daha da arttığını ifade eden Halk Ekmek büfesi işletmecisi Nursel Kılıçarslan, "Kar, kış demeden yoğunluk aralıksız devam ediyor. Çevre kalabalık olduğu için ekmek yetmiyor. Fırınlarda fiyatlar artınca herkes buraya yöneldi. Önceye nazaran talep kat kat arttı. Günde 10 bin ekmek de gelse satılır" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar