Ekonomide 5 ayda 5 kurban

Ekonomide 5 ayda 5 kurban
'Evet, 5 ayda ekonomi yönetiminden 5 isim gitti. Niye ki? Ne olmuştu ki 5 ay önce? İki sözcükle açıklayalım: Biden seçilmişti. Ve Beyaz Saray’da işler değişmişti.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - Son 5 ayda Türkiye’nin ekonomi yönetimi tamamen değişti. 5 ayda, 5 kişinin kellesi gitti:

Birincisi Berat Albayrak’tı. Kasım başında Damat bakan "sağlık sorunlarım nedeniyle istifa ediyorum" deyip aniden ortadan kayboldu. O günden beri de kayıp; kendisinden haber alınamıyor.

Ardından diğer kurşun askerler birer birer devrildi.

İkinci kurban, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal oldu.

Üçüncü operasyon, Şubat’ta Türkiye İstatistik Kurumu’nda yapıldı. Göreve geleli bir yıl bile olmayan Başkan Cahit Şahin alındı.

Dördüncü isim sürprizdi: Daha 1,5 yıl önce Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne getirilen Hakan Atilla’nın "kendi isteğiyle" istifa ettiği söylendi. Oysa Atilla daha 4 ay önce istifa iddiaları sorulduğunda yalanlamış, "Devam etmeye niyetliyim" demişti.

Ve nihayet önceki gün de, Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez devrildi. Yerine, Bilal Erdoğan’ın imam hatip okulu ekibinden Arda Ermut getirildi.

Evet, 5 ayda ekonomi yönetiminden 5 isim gitti.

Niye ki? Ne olmuştu ki 5 ay önce?

İki sözcükle açıklayalım:

Biden seçilmişti. Ve Beyaz Saray’da işler değişmişti.

Erdoğan’ın Trump’a savcıyı değiştirmesi için yalvardığı HalkBank Davası, 3 Mayıs’ta New York’ta başlayacak. Amerikan mahkemesi, İran’a yönelik yaptırımların delinmesinde Erdoğan’ın rolünü araştıracak. Alman Der Spiegel dergisi önceki hafta, dava sonucunun Erdoğan’ı korkunç bir duruma sokabileceğini, Türk ekonomisine altından kalkamayacağı bir darbe vurabileceğini yazdı. İngiliz Financial Times gazetesi ise, önceki gün, Hakan Atilla’nın istifasının, Biden’a yapılan sembolik bir jest olduğunu belirtti.

Bir yandan 5’li ihale çetesinin ekonomiyi nasıl çökerttiğini konuşurken, bir yandan da ekonomiyi yöneten 5’li ekibin tasfiyesini yaşadık. Muhtemelen tasfiye operasyonu Mayıs’a kadar devam edecek ve o zamana kadar Kaçak Saray, Beyaz Saray’ın insafa gelmesini bekleyecek.

 

Öne Çıkanlar