Ekonomide yeni hedefler belli oldu, uzmanlar tutarsız buldu

Ekonomide yeni hedefler belli oldu, uzmanlar tutarsız buldu
Albayrak'ın açıkladığı üç yıllık ekonomik hedefler uzmanlar tarafından gerçekçi bulunmazken, Merkez Bankası yönetiminin toplantıda ön sıralarda oturması eleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üç yıllık yeni ekonomi programını açıkladı.

Ekonomide en büyük hedefin enflasyonun düşürülmesi olduğunu söyleyen Albayrak, "2020 yılı için yüzde 9,8 olarak koyduğumuz hedefi yüzde 8,5 olarak revize ettik. 2021'de yüzde 6, 2022'de de yüzde 4,9 enflasyon hedefliyoruz" dedi.

2019 ihracat beklentisini 181,4 milyar dolar, ithalat beklentisini 207,8 milyar dolar olarak açıklayan Bakan, "2020 ihracat beklentisi 190,0 milyar dolar, ithalat beklentisi de 231,5 milyar dolar olarak açıkladı. 

Uzmanlar, açıklanan hedeflerle ilgili görüşlerini Twitter üzerinden paylaştı.

BİZLERİ DEĞİL KAYINPEDERİNİ İKNAYA DÖNÜK...

Ekonomist Uğur Gürses, "Şuna ikna oluyorum giderek; Bakan Albayrak'ın sunduğu "yalan ekonomik dünya" bizleri değil kayınpederini ikna etmeye dönük...Kısa vadede siyasi olarak iki büyük metropole patladı az değil..." dedi.

Gürses ayrıca, açıklanan hedeflerin gerçekçi olmadığına işaret ederek, "Dalga geçmek diye buna derim; resmi enflasyon hedefi yüzde 5, ama "enflasyon hedefi" diye sunulan bunlar" ifadesini kullandı. 

ZAMLAR, VERGİLER, KAMU VARLIKLARININ HARAÇ MEZAT SATIŞI DEMEK...

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "Bütçe açığını milli gelirin yüzde 3'üne kadar artıracağını açıklıyor Damat. Zamlar, vergiler, elde kalan kamu varlıklarının haraç mezat satışı doludizgin devam edecek demektir" dedi.

Sönmez de, açıklanan hedeflerin tutarsızlığına işaret ederek, "Damat'ın en büyük palavrası 2019'un yüzde 0,5 büyüme ile kapanması ve izleyen yıllarda yüzde 5 üst üste büyüme. Gelin görün ki, yüzde 5 büyümeye rağmen işsizlik yüzde 12'ye yakın devam ediyor!. İnsan biraz tutarlılık var mı diye bakar yahu" değerlendirmesi yaptı.

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci de, YEP'e ilişkin, "Yeniden vergi; yine vergi... YEP'de IMF izleri..." ifadelerini kullandı.

Bil Üniversitesi'nden iktisatçı Cem Başlevent de, "YEP'e göre 2022 itibariyle cari açık vermeden de yüzde 5 büyüyebilen bir ülke olacağız" dedi.

MERKEZ BANKASI YÖNETİMİ EN ÖN SIRALARDA 

Öte yandan Uğur Gürses, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyelerinin Bakan Albayrak'ın açıklamalarını ön sıralarda yer alarak dinlemesine dikkat çekti. Bu durumun tarihte bir ilk olabileceğini ifade eden Gürses, "Sizin ne işiniz var orada?" diye sordu.

Aynı konuya farklı bir açıdan Prof. Dr. Yalçın Karatepe de işaret ederek, "Geçen sene iş adamlarını toplamışlardı. Bu sunumda neden yoklar ki?" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar