'Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek'

'Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek'
Fed, nisan ayında faizler değişikliğe gitmezken, Fed Başkanı Powell, 'Ekonomideki toparlanma bizi virüs öncesi seviyelere getirmeyecek' uyarısında bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed), dün gece yaptığı açıklamada nisan toplantısının ardından faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Bankanın açıklamasında virüsün orta vadede büyük riskler oluşturduğunu vurgulandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), nisan toplantısının ardından beklentiye paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi. Fed'in fonlama oranı yüzde 0 - 0,25 aralığında kaldı. Yetkililer politika faizinin sıfıra yakın tutulacağı ve tahvil alımlarının devam edeceği taahhüdünü yineledi.

 Sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır baskı oluşturacağına dikkat çekildi. Açıklamada bankanın ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanacağı ve duruma uygun bir şekilde hareket edeceği ifade edildi.

ABD EKONOMİSİ İLK ÇEYREKTE YÜZDE 4,8 KÜÇÜLDÜ

Fed, virüsün ekonomik etkilerini sınırlamak için eşi benzeri görülmemiş ölçüde destek verdi. Koronavirüs salgını dünya ekonomisini resesyona çekerken, işletmelerin kapanmasıyla birlikte ABD'de işsizlik oranı büyük bir ihtimalle yüzde 10'un üzerine çıktı. Bugün açıklanan verilere göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,8 küçüldü. Bu 2008'den bu yana görülen en sert küçülme.

Fed'in politika faizi 3 Mart toplantısı öncesinde yüzde 1,50 - 1,75 aralığında idi. 3 Mart toplantısında 50 baz puanlık indirime gidilmesinin ardından, 15 Mart'ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı ile 100 baz puan indirime gitmişti. Ayrıca bankaların iskonto penceresinde borçlanma oranını 150 baz puan düşürürken, bankaların zorunlu karşılık oranını sıfıra indirmişti.

Banka, 15 Mart'ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda gecelik borçlanma maliyetlerini neredeyse sıfıra indirdiğini açıklarken "Ekonominin son olayların etkisini atlattığı ve maksimum istihdam ile fiyat istikrarlı hedeflerine döndüğü konusunda güven duyana kadar, faizlerin orada kalacağını" söylemişti.

Ayrıca Fed'in koronavirüs krizine karşı attığı adımlar arasında bankalara, para piyasası fonlarına, şirketlere, şirketlere ve eyaletlere fon sağlayacak dokuz sıra dışı borç verme programı bulunuyor.

EKONOMİK FAALİYET BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ HIZDA DÜŞECEK

Faiz kararının ardından bir açıklama yapan Fed Başkanı Jerome Powell, salgını kontrol etmek için alınan önlemlerin ekonomiyi durdurduğuna dikkat çekerek, "Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek" dedi ve bir sonraki işsizlik rakamının çift haneli olabileceğinin altını çizdi.

"Ekonomiyi desteklemek için bütün araçlarımızı kullanacağız" diyen Fed Başkanı, kredi akışını sağlamanın temel öneme sahip olduğunu ifade etti. Varlık alımlarının süreceğini söyleyen Powell, "Bizim programımız kredi büyümesi için özel bankaları destekleyebilir" dedi.

Doğrudan mali destek sağlanabileceğini söyleyen Powell, böylece ekonomik hasarın sınırlandırılabileceğini belirtti. Powell, Fed'in toplantı metnine paralel bir şekilde, "Toparlamadan emin olana kadar yetkilerimizi kullanacağız. Politika tutumumuz olması gereken yerde. İhtiyaç oldukça araçları kullanmaya devam edeceğiz. Varlık alımları dikkate alındığında politika duruşumuz uygun" şeklinde açıklamada bulundu.

Yasal olarak ellerinde bulunan yetkiyi kullanacaklarına vurgu yapan Powell, "Zordaki şirketlere kredi sağlayamayız, yetkilerimiz dahilinde davranıyoruz" dedi ve şirket kredi imkanlarının yakında sonuçlanacağını belirtti. Ayrı bir soruya yanıt olarak borçluluğa ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bu, Federal borçtan endişe edeceğimiz bir zaman değil" dedi.

EKONOMİK ÖNGÖRÜLER OLAĞANÜSTÜ SEVİYEDE BELİRSİZ

"Yeni dalga salgınlar ve tedaviler belirsizlik unsuru olarak öne çıkıyor" diyen Başkan Powell, yeniden açılmanın harcamaları artıracağını ancak pandemi öncesi dönem gibi olmayacağını söyledi. Tedbirlerin geri çekilmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Ekonomik öngörülerin olağanüstü seviyede belirsiz olduğunu ifade etti. İkinci çeyrekte daha önce görülmemiş olumsuz sonuçların görülebileceğini ekledi.

Powell, "Ekonomideki toparlanma bizi virüs öncesi seviyelere getirmeyecek." dedi ve toparlanmanın ne zaman yaşanacağının söylenmesinin zor olduğunu ifade etti. Uzun vadeli hasarların sınırlandırılması için adım atılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Krizin atlatılması için Kongre'nin mali yetkilerini kullanması gerektiğini söyleyen Powell, virüsünü yarattığı şokun finansal mimaride çok fazla etki yarattığını belirtti.

Enflasyonda aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu söyleyen Powell, "Her şeyin takipçisi olacağız" dedi ve deflasyonun çıpalanmış enflasyon beklentileri nedeniyle mümkün olmadığını belirtti.

Piyasaların virüsün küresel ekonomi üzerindeki etkisini bilnmez olarak gördüğünü söyleyen Powell, volatilitenin bu sebepten kaynaklandığını ifade etti. Powell, "Piyasaların işlemesini istiyoruz. Varlık fiyatlarına odaklanmıyoruz" dedi.

Ekonomik faaliyetin eskisi gibi olmayacağının altını çizen Fed Başkanı, ABD'nin mali gücünü kullanması gerektiğini söyledi. "Politikamız doğru yerde" diyen Powell, varlık alımlarının süreceğinin altını çizdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar