Ekonomik kriz bitene kadar aman başınız ağrımasın

Ekonomik kriz bitene kadar aman başınız ağrımasın
Ağrı kesici ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını açıklayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, grip salgını önlemek için yeterince aşı olmadığını söyledi.

Ekonomik krizle kanser gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan ilaçların temininde yaşanan sorunlar sonunda ağrı kesici ilaçlara da sıçradı.

Hemen hemen herkesin mutlaka şikayetçi olduğu baş ağrılarına derman olan ağrı kesicilerin temininde dolar kurunun önlenemeyen yükselişi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

İlaç krizinde yaşanan sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ağrı kesiciden grip aşısına kadar ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını açıkladı.

Sağlıklı bir yaşam için ilacın gereklili olduğunu belirten Saydan, "Halkımız tarafından en çok tercih edilen bir ağrı kesici, depolardan eczanelerimize ikişer, üçer kutu geliyor. Ülke tarihinde meslek olarak ilk defa ağrı kesicinin temininde sıkıntı yaşanıyor. Olası bir salgını önlemek için ise yeterince grip aşısı bulunamıyor" dedi

'GRİP AŞILARI ARTIK DEPOLARA SINIRLI SAYIDA GELİYOR' 

Grip aşılarının depolardan kısıtlı sayıda geldiğini belirten Saydan, ilaç üreticisi, tedarikçi ve dağıtıcı firmaların, ilaçların piyasaya arzında problem yaşanmaması için gereken gayreti göstermeleri gerektiğinisöyledi:

"Böyle bir dönemde eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunamıyor. Son yıllarda ülkemizin aldığı göçler nedeniyle Türkiye'nin bağışıklık sistemi olumsuz etkilendi. Dolayısıyla artık aşılanma her zamankinden daha da önemli. Grip aşısı Türkiye’de üretilmediğinden ithal ediliyor. Türkiye’de olası bir salgın vakasına karşı talebi karşılayacak yeterli miktarda aşı bulunmasında güçlük çekiliyor. Ayrıca risk grubundaki kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için de tehlikeli bir süreç bizi bekliyor. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için, aşılarını reçetelendirip eczanelerimize geliyor ama aşıların tedarikinde sorun yaşıyoruz."

'İLAÇ TAKASINDAKİ KISITLAMA KALDIRILSIN' 

Bulunmayan ilaç sorununu azaltmak için eczaneler arası ilaç takasında yaşanan kısıtlamanın kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Saydan, "Bazı illerde yoka giren ilaçlar, başka illerde hala bulunabilmektedir. Sadece il içi takas uygulamasına izin verilmesi sebebiyle farklı il sınırlarında olan karı-koca meslektaşlarımız bile ilaç takası yapamıyor" diye konuştu.

İlaç takasında yaşanan kısıtlamanın kaldırılması ile sıkıntı yaşanan bu sürecin rahatlatacağını savunan Saydan, "Yıl sonunda ilaç sıkıntısı yaşanmaması, piyasada bulunan ilaçların sağlanması için iller arası takas yasağının kaldırılması gerekmektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı'na eşdeğer ilaç konusunda çağrıda bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "Eşdeğer ilacın yanlış ilaç olmadığı ve hastayı tedavi edenin ilacın ismi değil etkin maddesi olduğunun anlatılabilmesi için Bakanlığın daha aktif rol almasını ve kamuoyunu bilgilendirecek çalışmalar yapmasını istiyoruz. Eşdeğer ilaç yani yerli ilacın yaygınlaşmaması halinde önümüzdeki süreçte ilaç tedarikinde yaşanan sorunların katlanarak artmasından endişe ediyoruz" diye konuştu. (EKONOMİ SEVİSİ)

Öne Çıkanlar