Ekonomik küçülmeye rağmen enflasyon durulmuyor

Ekonomik küçülmeye rağmen enflasyon durulmuyor
Ekonomideki daralmaya rağmen enflasyondaki düşüş çok sınırlı kalırken, ekonomistler üretici fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, bunun tüketiciye yansıyacağını belirtti.

ARTI GERÇEK - Enflasyon, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.71 arttı. Aylık enflasyon yüzde 0.95 artış gösterdi. Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 küçülmüş olmasına rağmen enflasyon hız kesmedi, aylık bazda yine artış gösterdi. 

Mayıs ayında tüketici fiyatları (TÜFE) aylık olarak yüzde 0,05 arttı. Üretici fiyatlarında da cüzi bir artış hızı azalması var fakat bir önceki aya göre mayısta ÜFE'deki artış da hâlâ çok yüksek ve yüzde 2,67 seviyesinde.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7,99, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,71 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,85 artış gösterdi.

Mayıs ayı enflasyon verisinin ardından dolar 5.86-5.87 bandında seyrederken, euro ise 6.55'ten işlem görüyor.

İMALAT SANAYİ ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ VAR TÜKETİCİYE YANSIMASI KAÇINILMAZ

"Gıdadaki fiyat normalleşmesine, aylık yüzde 1 fiyat düşüşüne rağmen, TÜFE yüzde 1 arttı. Yıllığı yüzde 18,7 oldu" değerlendirmesi yapan iktisatçı Mustafa Sönmez, "Sanayici-üretici fiyatlarını mayısta yüzde 2.7 ye yakın artırdı.
Yıllığı yüzde 28.7’yi gördü. Mayısta en çok imalat sanayi ürünleri yüzde 3'e yakın arttı. Önümüzdeki aylarda tüketiciye yansıtılması kaçınılmaz" dedi.

DÜNYADA ENFLASYON KALMADI

Mahfi Eğilmez, "Enflasyonda iyiye gidiş var ama daha çok yolumuz da var. Dünyada enflasyon kalmadı bizde indi dediğimiz yer yüzde 18,71" değerlendirmesi yaptı.

Atilla Yeşilada ise, Twitter mesajında ekonomideki küçülmeye dikkat çekerek, "Ekonomik küçülmeye rağmen enflasyon durulmuyor" dedi.

BU ENFLASYON ORANLARIYLA FAİZ İNDİRİMİ MÜMKÜN DEĞİL

Prof. Dr. Emre Alkin, "Bu enflasyon oranlarıyla Merkez Bankası’nın faiz indirmesi mümkün değil. En azından eylüle kadar... Aksine bir adım büyük hata olur" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Enflasyon sepetindeki 267 ürünün fiyatı arttı, 103 ürünün fiyatı ise düştü. Ekonomik küçülme, tarımın katkısı ile enflasyonu hafif aşağı çekmiş" dedi.

Prof. Dr. Cem Başlevent, "TÜFE'nin mayısta yüzde 1,25 artması beklenirken, artış yüzde 0,95'te kalmış" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar