Ekonomist Güldem Atabay yükselişte olan petrol fiyatlarını yorumladı

Ekonomist Güldem Atabay yükselişte olan petrol fiyatlarını yorumladı
Türkiye'nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu vurgulayan Atabay, 'Dünyadaki enflasyonist ortam, iç ekonomi politikalarındaki farklı dinamiklerle enerji fiyatları büyük sorunlar yaratacak' dedi.

Petrol fiyatlarında Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından başlayan sert yükseliş ekonomilerde zincirleme etki yaratıyor.

Brent petrolün varil fiyatı, düne göre yüzde 6,04 artışla 119,76 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 116,50 dolardan alıcı buldu.

Böylece, Brent petrolün varil fiyatı Mayıs 2012'den, WTI ham petrolün varil fiyatı ise Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

Fiyatlardaki yükselişte, Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları ve Rusya'dan gelecek olası karşı yaptırımların arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleri etkili oldu.

Onedio'nun sorularını yanıtlayan +GERÇEK yazarı ve ekonomist Güldem Atabay, şu an içinde bulunulan fiyatlamaların savaş hali olduğunu belirtti. Rusya'nın dünya enerji piyasalarında önemli bir yeri olduğunu da hatırlatan Atabay, 2008 finansal krizi patladığında gelinen 147 zirvesinin hedefte olma ihtimaline de dikkat çekti. Atabay şunları söyledi:

"200 dolar değil ama 150 dolar hedefte gibi görünüyor. Rusya, Ukrayna'dan çekilse bile Ukrayna'nın içeride ne ile baş başa kalacağı ayrıca Rusya'ya uygulanan yaptırımların ne olacağı da soru işaretleri olarak önümüzde duruyor. Türkiye için sıkıntılar ise ithal bağımlı bir ülke olması, dünyadaki enflasyonist ortam, iç ekonomi politikalarındaki farklı dinamikler ile bu enerji fiyatları büyük sorunlar yaratacak. 

Enflasyondaki baskı artacak, o TL'ye baskı yapacak, TL Hazine'nin KKM yükünü artıracak, enflasyonu engellemek için Hazine'nin gelirlerinin azalması ise bütçe açığını artacak, turizmden gelecek döviz girdisi bu savaş ile azalacak gibi gibi birçok zorlu etap bizi bekliyor."

Öne Çıkanlar