Ekonomistler, Merkez Bankası'ndan nasıl bir hamle bekliyor? Faiz artırımı gelir mi?

Ekonomistler, Merkez Bankası'ndan nasıl bir hamle bekliyor? Faiz artırımı gelir mi?
Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısından gösterge haftalık repo faizinde değişiklik beklenmezken, O/N ve GLP'de 75 baz puan artırım öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 20 Ağustos Perşembe günkü toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde yüzde 8,25 seviyesinde korunacağı yönünde oluştu.

Ekonomistler, O/N ve Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranının ise 75 baz puan artırılmasını bekliyor.

Foreks anketine katılan 23 ekonomistin 15'i TCMB'nin Ağustos toplantısından faiz değişikliği beklemezken, sekizi 75-175 baz puan aralığında değişen oranlarda faiz artırımı kararı alınacağı tahmininde bulundu.

Artırım kararı bekleyen ekonomistlerden üçü gösterge faizin yüzde 8,25'ten yüzde 9,00'a, ikisi yüzde yüzde 10,00'a, ikisi yüzde 9,75'e, biri ise yüzde yüzde 9,25 seviyesine yükseltileceğini öngördü.

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, haftalık repo faizinin sabit kalmasını beklerken, gecelik faiz ve GLP’de 75 baz puanlık artırım yapılacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Gönençler, 75 baz puanlık artırım ile gecelik faiz O/N oranının yüzde 10,50'ye, Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranının ise yüzde 12,00 seviyesine yükseltileceğini öngördüklerini dile getirdi.

Yatırım Finansman'dan Ekonomist Erol Gürcan ise, doğrudan politika faizinde yapılacak bir artışın enflasyon beklentileri ve kur oynaklığı üzerinde daha etkili olacağını ve aslında bu olasılığın da bulunduğunu düşündüklerini, bununla birlikte kısa vadede, likidite sıkılaştırıcı hamlelerle dolaylı olarak ortalama fonlama maliyetin artırılması yönündeki politika tercihinin sürdürülmesini daha yüksek bir olasılık olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Gürcan, yakın dönemde artan kur oynaklığı ve enflasyon beklentilerindeki bozulmayı göz önüne alarak ilerleyen dönemde doğrudan politika faizinde bir ayarlama yapılma olasılığının da arttığı görüşünü savundu.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, politika faizinin sabit kalacağını düşündüğünü, ancak 150 baz puanlık marjın 250 baz puana çekileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ankette 2020 yıl sonuna ilişkin gösterge faiz medyan tahmini yüzde 9,75 seviyesinde gerçekleşti.

Yıl sonu anketine katılan 10 ekonomistten ikisi faizin sabit kalacağı, biri yüzde 9,00'a, biri yüzde 9,50'ye, ikisi yüzde 9,75'e, ikisi yüzde 10,00'a, biri ise yüzde 11,25'e, 2'si ise yüzde 12,00'ye yükseltileceği beklentisini dile getirdi.

Ekonomistlerin O/N faizine ilişkin medyan tahmini yüzde 10,50, GLP medyan tahmini ise yüzde 12,00 seviyesinde oluştu. O/N ve GLP faizi için ankete katılan 19 kişiden yedisi değişiklik beklemezken, 12'si artırılacağını öngördü.

En yüksek ve en düşük tahminler O/N'ta yüzde 9,75 ve yüzde 11,50, GLP'de ise yüzde 11,25 ile yüzde 13,25 olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar