Ekrem İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis istemi

Ekrem İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis istemi
YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasında savcılık mütalaasını açıkladı. Savcılığın en üst sınırdan ceza istemesi dikkat çekti.

31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasında mütalaasını açıklayan savcılık 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

'AHMAK' TARTIŞMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekrem İmamoğlu için, "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'ye gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek." demiş, İmamoğlu da "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır." şeklinde yanıt vermişti.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğü'nde "ahmak" kelimesinin anlamı "Aklını gereği gibi kullanamayan, bön, budala, aptal" olarak geçiyor.

İDDİANAMEDE NE YAZIYOR?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019'da iptal edildiği, yenilenen seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nun seçimin iptaline ilişkin olarak 4 Kasım 2019'da basın açıklaması yaptığı anlatıldı.

Basın açıklaması sırasında dönemin Yüksek Seçim Kurulu başkanı ve üyelerine yönelik hakaret içeren beyanda bulunduğu belirtilen İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun soruşturma kapsamında yazılı olarak alınan ifadesinde, YSK üyelerine davaya konu şekilde bir ifadesinin olmadığını, bu söylemin kimse tarafından da üyelere yönelik olarak algılanmadığını, söylemin belli bir şahsı hedef almadığını, siyasi bir söylem olup sert bir siyasi eleştiri olduğunu, somut olarak bir kimseye yöneltilmediğini söylediği aktarıldı.

İMAMOĞLU'NUN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Cumhuriyet'e konuşan İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, herhangir bir ceza verilmesinin hukuken mümkün olmadığını açıkladı.

Polat, "Çünkü YSK üyelerine yönelik herhangi bir beyan yok. Bu olayların gelişiminden ve müvekkilimin ifadesinden tüm basında yer alan olayın yansımalarında açıkça belli. Zorlamayla müvekkilimin kastı bu olmamasına ve bunu defalarca beyan etmiş olmasına rağmen 'zorlamayla niyet okumak hukukun koruyabileceğive hukukun sınırları içerisinde kalarak verilmiştir' denilebileceği bir kararın konusu olamaz" dedi.

'MAHKEMENİN BU KOMEDİYE ALET OLACAĞINI DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM'

Adil yargılama konusundaki şüphelerini dile getirdiğini ifade eden Polat, "Kişilerin siyasi mensubiyetlerinin yargılama sırasında rol oynamaması gerektiği düşüncemizi de söyledik" diye konuştu.

Polat, "Hukuken olmayan ve YSK üyelerine yönelik bir kasıt da içermeyen sözlerden dolayı ceza verilmesi komedi. Bu komediye sayın mahkemenin alet olacağını düşünmek istemiyorum. Detaylı savunmalarımızı yapacağız" şeklinde konuştu.

 

Öne Çıkanlar