El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, CIA operasyonuyla öldürüldü

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, CIA operasyonuyla öldürüldü
ABD, Pazar günü CIA'in Afganistan'da insansız hava aracıyla düzenlediği operasyonla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri'yi öldürdüğünü duyurdu. Taliban, El Zevahiri'nin öldürülmesini kınadı.

Fotoğraf:AFP


ABD, CIA'in 31 Temmuz Pazar günü Afganistan'ın başkenti Kabil'de insansız hava aracıyla düzenlediği operasyonla El Kaide örgütünün lideri Zevahiri'yi öldürdüğünü duyurdu.

2011'de ABD güçlerinin örgütün ilk lideri Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına Zevahiri geçti. Zevahiri, yaklaşık 3.000 sivili öldüren ABD'deki 11 Eylül 2001 saldırılarının beyni olmakla suçlanıyordu. 

ABD, Zevahiri'nin başına 25 milyon Dolar ödül koymuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Zevahiri'nin 31 Temmuz Pazar günü yerel saat ile 06.18'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de öldürüldüğünü açıkladı. Biden, "Başkan Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri’yi aradıktan sonra, istihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı" dedi.

"BU TERÖRİST LİDER ARTIK YOK"

"Bu görev dikkatle planlandı, diğer sivillere zarar verme riskini titizlikle en aza indirdi ve bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu." diyen Biden, "Zevahiri gitti ve bir daha asla, Afganistan'ın teröristlerin güvenli bir sığınağı olmasına neden olmayacak ve biz bundan emin olacağız. Bu terörist lider artık yok." diye konuştu.

Zevahiri’ye yönelik operasyon ile "adalet"in yerine getirildiğini kaydeden Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını ifade etti. Biden, "Bu gece bir kez daha netleştiriyoruz ki ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır." dedi.

Zevahiri'ye yönelik operasyonu "bir başarı" olarak niteleyen Biden, ABD istihbarat birimlerine de bu konudaki "olağanüstü ısrarları ve becerileri" dolayısıyla teşekkür etti.

Biden, operasyonda  Zevahiri'nin aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da söyledi.

ABD'li yetkilliler de Zevahiri'nin Kabil'de bir evin balkonunda bir insansız hava aracının fırlattığı iki Hellfire füzesiyle öldürüldüğünü açıkladı.

TALİBAN'DAN KINAMA

Afganistan'daki Taliban yönetiminin sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Zevahiri'nin adını anmadan saldırıyı kınadı.

Mücahid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, pazar günü sabahı Kabil'in merkezinde bulunan Şerpur Mahallesi'nde bir eve düzenlenen saldırının ABD'ye ait İHA tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Söz konusu saldırıyı kınayan Mücahid, bunun uluslararası ilkelerin ve yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılması konusunda ABD ile Taliban arasında 2020'de varılan Doha anlaşmasının ihlali olduğunu savundu.

"TALİBAN BÖLGEYE GAZETECİLERİ YAKLAŞTIRMIYOR"

Taliban yetkililerinin Şerpur'daki evin etrafında güvenlik bariyeri oluşturduğu ve gazetecilerin bölgeye yaklaşmasına izin vermediği belirtiliyor.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Taliban yetkilisi ise Zevahiri'nin daha önce Afganistan'ın Helmand vilayetinde olduğunu ancak Taliban'ın geçen yıl Ağustos'ta ülkenin yönetimini ele geçirmesi sonrasında Kabil'e taşındığını iddia etti. 

BLINKEN: TALİBAN, AFGANİSTAN HALKINA DA İHANET ETTİ

ABD Dıişişleri Bakanı Antony Blinken ise Zevahiri'nin Kabil'deki varlığının "Doha anlaşmasının ve Afganistan topraklarının diğer ülkelerin güvenliğini tehdit eden teröristlerce kullanılmayacağı yönündeki güvencenin şiddetli bir ihlali" olduğunu söyledi.

Blinken, Taliban'ın El Kaide lideri Zevahiri'ye sığınma sağlayarak aynı zamanda "Afganistan halkına ve kendilerinin açıkladıkları uluslararası toplum tarafından tanınma ve normalleşme isteklerine ihanet ettiklerini" de ekledi.

2020'deki Doha Anlaşması sonucu ABD ülkeden güçlerini çekme karşılığında Taliban'dan ülkede El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin faaliyetlerinin engelleneceği güvencesini almıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar