Kripto sevdasının zararı büyük oldu: El Salvador'da Bitcoin toplantısı yapılacak

Kripto sevdasının zararı büyük oldu: El Salvador'da Bitcoin toplantısı yapılacak
El Salvador Devlet Başkanı Bukele, 44 ülkeden merkez bankası yetkilileri ile finansal otoritelerinin, Bitcoin başta olmak üzere dijital ekonomiyi görüşmek üzere toplanacağını açıkladı.

+GERÇEK - ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'ından (ECB) gelen adımlar ve açıklamalar ile baskı altında yer alan Bitcoin (BTC) ve kripto  paralar TerraUSD (UST) ile LUNA Coin'de yaşananlar sonrası derinden sarsıldı.

Bitcoin (BTC) yaşanan kriz sonrası 12 Mayıs tarihinde 24.500 dolar seviyesine (BTC/BUSD Binance verisi) kadar çekildi. BTC yaklaşık 1,5 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından bir miktar tepki alımıyla 30 bin dolar psikolojik bandında tutunma mücadelesi veriyor.

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin kripto sevgisinin ülke ekonomisine zararı büyük oldu.

El Salvador'da 44 ülkenin katılımıyla Bitcoin toplantısı gerçekleştirilecek. Orta Amerika ülkesi El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, 44 ülkeden merkez bankası yetkilileri ile finansal otoritelerinin, kripto para birimi Bitcoin başta olmak üzere dijital ekonomiye ilişkin konuları görüşmek üzere El Salvador'da toplanacağını kaydetti.

Bukele, konuya ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Bukele, "Yarın, 32 merkez bankası ve 12 finans otoritesi (44 ülke); finansal kapsayıcılık, dijital ekonomi, bankasız bankacılık, Bitcoin'in sunumu ve ülkemizdeki faydalarını görüşmek üzere El Salvador'da bir araya gelecek" ifadesini kullandı.

Bukele, toplantıya Paraguay, Angola, Gana, Namibya, Uganda, Gine, Madagaskar, Haiti, Burundi, Esvatini, Ürdün, Gambiya, Honduras, Maldivler, Ruanda, Nepal, Kenya, Pakistan, Kosta Rika, Ekvador, Mısır, Nijerya, Senegal, Dominik, Moritanya, Kongo, Ermenistan ve Bangladeş gibi ülkelerden yetkililerin katılacağını aktardı.

El Salvador, Eylül 2021'de Bitcoin'i resmen tedavüle sokan ilk ülke olmuştu. Ülkede işletmelerin kripto para birimi Bitcoin'i kabul etmesinin önü açılırken, şirketler ve vatandaşlar vergi ödemelerini dahi kripto para ile yapabilecek hale gelmişti.

Bukele'nin Twitter paylaşımlarına dayanarak, El Salvador'un en az 1.391 Bitcoin satın almış olduğu hesaplandı. Söz konusu alımların bazılarının 51 bin dolar civarında yapıldığı bilinirken Bloomberg'in hesabına göre ülkenin kripto yüzünden 40 milyon dolar civarında zararı da olduğu belirtildi. Ancak zarar sadece kripto yatırımı ile sınırlı değil. Bitcoin'e endeksli devlet tahvillerinden de ülkenin büyük zarara uğradığı tahmin ediliyor.

IMF de daha önce El Salvador'a Bitcoin kararıyla ilgili uyarı da bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar