El Salvador Devlet Başkanı: Dünya liderlerinin çoğu hidroksiklorokin kullanıyor

El Salvador Devlet Başkanı: Dünya liderlerinin çoğu hidroksiklorokin kullanıyor
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, coronavirusine karşı önlem amaçlı olarak hidroksiklorokin ilacını kullandığını savundu.

Sıtma ilacı hidroksiklorokinin coronavirusü tedavisinde kullanımına ilişkin tartışma sürerken, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele de ABD Başkanı Donald Trump gibi önlem amacıyla hidroksiklorokin aldığını açıkladı. Bukele, ‘dünya liderlerinin çoğunun bu ilacı kullandığını’ öne sürdü.

38 yaşındaki Bukele, hidroksiklorokini profilaksi (önleyici tedavi) amaçlı kullandığını belirtip "Profilaksi olarak kullanıyorum. ABD Başkanı Trump da profilaksi olarak kullanıyor, dünya liderlerinin çoğu öyle kullanıyor" dedi. Bukele, El Salvador hükümetinin bu ilacı teşvik etmediğini ama hastaların yine de önleyici tedavi amaçlı kullanma tercihlerinin kendilerine ait olduğunu ifade etti.

Bukele, mart ayında sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması için orduyu görevlendirmişti. Latin Amerika ülkeleri arasında en katı uygulamalara sahip olan El Salvador’da askerler ve polis memurları karantinaya uymayan binlerce kişiyi haftalarca ayrı merkezlerde topladı.

HİDROKSİKLOROKİN TARTIŞMASI

Dünya Sağlık Örgütü, hidrosiklorokin içeren ilaçların coronavirusü tedavisi testlerinde kullanılmasını güvenlik kaygıları nedeniyle hafta başında askıya aldı. Hidroksiklorokin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde Covid-19’un tedavisinde de kullanılıyor.

Saygın tıp dergisi Lancet’te geçtiğimiz hafta yayımlanan araştırmada, hidroksiklorokin ilacının Covid-19 tedavisinde bir yararı olmadığı, aksine hastaların ölüm ihtimalini artırdığı sonucuna varılmıştı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın tedavi rehberinde de ilk etapta hidroksiklorokin sülfat tedavisine başlanması gerektiği belirtiliyor. (BBC Türkçe)

Öne Çıkanlar