Elazığlı depremzedeler: Çadırlarda kullandığımız elektriği cebimizden ödüyoruz, perişan durumdayız

Elazığlı depremzedeler: Çadırlarda kullandığımız elektriği cebimizden ödüyoruz, perişan durumdayız
Elazığ'da 6,8’lik depremin merkez üssü olan Sivrice’de neredeyse tüm kamu binaları yıkılırken, yurttaşlar sürekli korku içinde yaşadıklarını belirterek ilçenin taşınmasını istedi.

Fotoğraflar: Artı Gerçek / Sivrice


ARTI GERÇEK-Elazığ’da 6,8 büyüklüğündeki depremle yıkıma uğrayan depremin merkez üssü Sivrice ilçesinde yurttaşlar zor günler geçiriyor.

Mevsimin kış olması ve coğrafi özellikleri sebebiyle hava koşullarının da sert geçtiği kentte, yurttaşlar hastalıklarla da mücadele etmek zorunda. Çadırlarda soba yakarak ısındıklarını belirten yurttaşlar, yaşadıkları afete rağmen ücretini kendi ceplerinden ödemek zorunda kaldıkları elektriği ise kullanamadıklarını dile getiriyor. Depremin merkez üssünde yaşayan yurttaşlar, fay hattının geçtiği ilçenin taşınmasını istiyor.

Sivriceli depremzedeler, Ankara’dan depremin merkez üssü olan ilçelerine incelemeye gelen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Elazığ-Sivrice Depremi İnceleme Heyeti ile yaptıkları görüşmede yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ile ortak bir açıklama yapan Murat adlı bir Sivriceli depremzede, ilçedeki yurttaşların sorunlarını tek tek anlattı.

‘SİVRİCE’DE HEP DEVLET DAİRELERİ YIKILDI’

Depremin merkez üssü olan ve jeoloji uzmanlarının verilerine göre uzun bir süredir sismografik stres gözlenen Sivrice ilçesinde, emniyet, jandarma, Ziraat Bankası, PTT gibi kamu kurumları yıkılırken, 6 ay önce açılan adliye ve okul binaları dahi zarar gördü.

En çok kamu kurumlarının hasar gördüğünü belirten Murat adlı yurttaş, ilçedeki durumu şöyle anlattı:

"İlçemizdeki depremde hep devlet daireleri yıkıldı. Sivrice Merkez Camisi, emniyet, jandarma binaları, PTT, Ziraat Bankası, yeni yapılan okulumuz, adliyemizin 6 ay önce açılışı yapıldı. Burada devlet daireleri yıkıldı. İlçemizde can kaybı olmadı çok şükür ama devlet bunun arkasını bırakmaması lazım, müteahhitlerin…En azından bu saatten sonra çağırıp bunları bir hesaba alması lazım."

İLÇENİN TAŞINMASI TALEBİ

"Oturulmaz halde" dediği ilçenin başka bir yere taşınmasını isteyen yurttaş, devlete seslendi:

"Vatandaşın konutlarında çok hasar var. İlçemizin yarısı oturulmaz halde. Evlerin hepsi cam gibi, buz gibi dağılmış halde. Devletimizin şefkatli ellerini bekliyoruz, yardım etmesini bekliyoruz. İlçemizin daha güzel, daha sağlam zeminli bir yere taşınmasını istiyoruz. Dört gözle bekliyoruz devletimizi."

‘HASTALANDIK, ÇOCUKLAR DAYANAMIYOR, PERİŞAN DURUMDAYIZ’

Evlerin hasar görmesi nedeniyle çadırlarda yaşayan yurttaşlar, zor durumda olduklarını dile getirdiler. Murat isimli Sivriceli yurttaş sorunları anlatmayı şöyle sürdürdü:

"Çadırlarda yaşıyoruz. Üşüttük, grip olduk. Biz 40 yaşındayız dayanamıyoruz, 2 yaşındaki çocuk nasıl dayansın çadırlarda? Perişan haldeyiz. Kar yağıyor, yağmur yağıyor. Devletimizi bekliyoruz."

‘ÇADIRLARDA KULLANDIĞIMIZ ELEKTRİĞİ KENDİ CEBİMİZDEN ÖDÜYORUZ’

Çadırlardaki elektriği kendi ceplerinden ödediklerini dile getiren Sivriceli yurttaş, "Kendi evlerimizin prizlerine takmışız, kendi imkanlarımızla sağlıyoruz. Yakamıyoruz. Özel sektör, devletin de değil. Fazla yaktığı için…Soba kurmuşuz, soba da söndüğü zaman çadırlar buz gibi oluyor" dedi. Yurttaş, "Yani perişan haldeyiz" diye tekrar etti.

‘DEVAMLI KORKUYLA YAŞIYORUZ’

Depremzedeler devamlı korkuyla yaşadıklarını belirterek, yardım beklediklerini dile getirdi.

 

Öne Çıkanlar