'Elçi soruşturmasında savcılık adım atmazsa elde ettiğimiz verileri açıklarız'

'Elçi soruşturmasında savcılık adım atmazsa elde ettiğimiz verileri açıklarız'
Tahir Elçi cinayetine ilişkin elde ettikleri verileri savcılıkla paylaştıklarını ifade eden Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, bu verileri kamuoyuna da açıklayacaklarını söyledi.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi için her hafta düzenlediği anma etkinliğinin 159'uncusunu gerçekleştirdi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan anma etkinliğinde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Elçi'nin katledilmesinden bu yana 37 ay, bin 146 gün geçtiğini ancak soruşturmada bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Aydın, Baro'nun yürüttüğü çalışmalar sonucu elde ettiği verileri, 15-20 gün önce soruşturmayı yürüten savcılıkla paylaştıklarını dile getirerek, soruşturmada bir ilerleme kaydedilmesi durumunda elde ettikleri verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Soruşturmada bir ilerleme kat edilmesi durumunda da ellerindeki verileri 8 Şubat'ta kamuoyuna açıklayacaklarını aktaran Aydın, "Biz geçmiş haftalarda, Baromuzun kişisel ve kurumsal çabalarımızla hazırlanan soruşturmaya ilişkin hazırlanan çalışmayı yaklaşık 15-20 gün önce Cumhuriyet Savcılığına verdik. Bunun sonucunu bekliyoruz. Bu konuda ilerleme kat edilmesini bekliyoruz. Ancak, bu konuda da bir gelişme yok. Bu konuda takvimde değişiklik olmazsa, aksilik olmazsa bu açıklamayı kamuoyuna açıklayacağız. 8 Şubat'ta biz bu çalışmayı kamuoyuna açıklayacağız" diye konuştu.

'AÇLIK GREVCİLERİNİN SAYISI 300'E YAKLAŞTI'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başta Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven olmak üzere 300'e yakın tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde sürdürdükleri açık grevlerine değinen Cihan Aydın, "Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevi 72'nci gününde. Maalesef birçok cezaevine sıçramış durumdadır. Baromuza, kamuoyuna yansıyan ve diğer insan hakları kurumlarından aldığımız bilgiye göre bu sayı 300'e yaklaşmış durumdadır" şeklinde konuştu.

'AÇLIK GREVLERİYLE BİRLİKTE CEZAEVLERİNDE İHLALLER ARTTI'

Açlık grevine girilmesiyle cezaevlerinde hak ihlallerinde artış yaşandığına işaret eden Aydın, "Maalesef bununla birlikte cezaevlerindeki hak ihlallerinde de bir artış var. Açlık grevine giren mahpuslara yönelik kötü uygulamalar var. Şekerli su, tuzlu su verilmemesi yönünde, vitamin desteği yapılmadığı yönünde bazı şikâyetler var. Bunların takipçisi olacağız. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu bunları düzenli olarak takip ediyor. Buradaki ihlalleri kamuoyuna duyuruyor. Bu hak ihlallerini kamuoyuna duyurmaya, yapanlar hakkında şikâyetçi olamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'GÜVEN'İN DURUMU KRİTİK AŞAMAYA ULAŞTI'

Aydın, "Açlık grevcisi Leyla Güven'in yaşı dikkate alındığında gerçekten kritik eşiğe yaklaşmış durumdayız. Türkiye'nin bu konuda çok acı deneyimi var, çok acı bir hafızası var. Biz bu acı deneyimi, hafızayı bir kez daha yenilemek istemiyoruz. Buna bir kez daha tanıklık etmek istemiyoruz. Dolayısıyla bu meselenin hukuk çerçevesinde çözülmesini bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Bir mahpus hakkından bahsediyoruz. Yasayla korunan bir mahpus hakkından bahsediyoruz, bu hakkın yerine getirilmesi için hiçbir yasal engel yok" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

 

Öne Çıkanlar