Elon Musk'ın uydularını fırtına vurdu: 40'a yakın uydu yanarak yok olacak

Elon Musk'ın uydularını fırtına vurdu: 40'a yakın uydu yanarak yok olacak
Elon Musk'ın uzay şirketi, Starlink projesi kapsamında gönderdiği 49 uydudan büyük bir kısmını jeomanyetik fırtına nedeniyle yitirdiğini açıkladı.

Milyarder Elon Musk'ın CEO'su olduğu uzay şirketi SpaceX, 3 Şubat'ta fırlattığı 49 uydudan 40'ının büyük bir jeomanyetik fırtına nedeniyle kaybedildiğini açıkladı. Şirket, Starlink projesi kapsamında dünya yüzeyinden yaklaşık 210 kilometre yukarı gönderilen uyduların yörüngeye yerleşemeden fırtınaya yakalandığını belirtti. 

ATMOSFERE GİRDİĞİNDE YANARAK YOK OLACAK

Aşırı sürtünme kuvvetine maruz kalmaları nedeniyle 40 uydunun kaybedildiğini duyuran şirket, söz konusu uyduların parçalarının "atmosfere girdiğinde tamamen yanarak yok olacak şekilde tasarlandığını" da belirtti. Uydu parçalarının diğer uydulara çarpma olasılığının olmadığı da açıklamada yer aldı. İngiltere Uzay Ajansı'nın Uzay Gözetleme Bölümü Başkanı Jacob Geer de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu uydu parçalarının dünya yüzeyine çarpmasını beklemediklerini söyledi. Geer, "Bu durumlar halen uzayın zorlu olduğunu hatırlatıyor. Uyduları ya da astronotları yörüngeye sokabilmek hala kolay değil" açıklaması yaptı.

BİLİM İNSANLARI 'UYDU ÇÖPLÜĞÜ'NE TEPKİLİ

Yüksek internet hızı sağlama hedefiyle yörüngeye yerleştirilen bu uydular ise astronomi çalışmaları yürüten bilim insanlarının hedefinde. Gökbilimciler bu uyduların, gözlemlenebilir evrenin net bir görüntüsünü elde etmeyi zorlaştırdığı konusunda uyarıyor. Hızlı uyduların teleskop görüntülerinde parlak çizgiler bıraktığını belirten bilim insanları, teleskop görüntülerini temizlemek için kullanılan yazılımların da yetersiz kaldığını belirtiyor. Uluslararası Astronomi Birliği'nden de "Astronomi, artan uydular nedeniyle gözlemlerdeki etkileşim ve verilerde kayıp yaşayabileceği bir dönüm noktasıyla karşı karşıya" uyarısı yapılmıştı. Bugüne dek 2 bini aşkın uyduyu yörüngeye yerleştiren Space X ise hedefinin 42 bin uydu göndermek olduğunu açıklamıştı.

AYNI ŞİRKETİN ROKETİ MART'TA AY'A ÇARPACAK

Öte yandan, SpaceX'in uzayda savrulan bir roketinin yakın zamanda Ay'a çarpması bekleniyor. SpaceX'in Şubat 2015'te fırlatılan ve görevini tamamladıktan sonra kontrolden çıkan Falcon 9 roketinin 4 Mart'ta Ay'a çarparak infilak etmesinin beklendiği duyurulmuştu. Falcon 9'un Ay'la çarpışma rotasına girdiği uzay sitesi Ars Technica'da yazan gazeteci Eric Berger ve veri analisti Bill Gray tarafından tespit edilmiş, roketin Ay'ın ekvatoruna yakın bir noktaya çarpmasının beklendiği ifade edilmişti. ABD'deki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden gökbilimci Prof. Jonathan McDowell ise dünya'ya dönecek yakıtı olmadığı için uzayda savrulan Falcon 9'la ilgili "Roket bir ölü ve sadece yerçekimi kanunlarını takip ediyor'' açıklaması yapmıştı. (Duvar)

Öne Çıkanlar