Emek ve meslek örgütleri hükümeti istifaya çağırdı

Emek ve meslek örgütleri hükümeti istifaya çağırdı
Emek ve meslek örgütleri, mafya/siyaset cenderesinde yıllardır emekçilerin, kadınların ve gençlerin baskı politikalarıyla sindirilme ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çağrısıyla "Baskı-sömürü-mafya düzenine teslim olmayacağız" şiarıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Türkiye'nin sermaye-devlet-mafya sarmalında devam eden kirli ilişkilerin ortaya saçıldığı kritik bir dönemden geçtiğini söyleyen KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Çayan Çalık, oluşan bu tablonun bir mafya liderinin ifşaları ve iddiaları olmadığı söyledi. 

Bu tablonun yıllardır devletin her kademesinde yakın ilişkileri olan, siyasal iktidara her kritik evrede destek veren bir suçlunun suça ortak olduğuna dair itirafları olduğunu vurgulayan Çalık, "Susurluk süreci ve öncesine kadar birçok isme uzanan, uyuşturucu ticareti iddialarına, kamu gücünü, iktidar mensuplarının da içinde olduğu rant kavgasından pay elde etmek amacıyla kullanan, hukuk dışı mafya-devlet-sermaye ilişkilerine, tek adam rejiminde yargının ne hale getirildiğine toplum olarak tanık oluyoruz" diye konuştu. 

Bugüne kadar topluma karşı işlenen suçlar, binlerce faili meçhul cinayet ve katliamlar; aydınlara, gazetecilere suikast düzenlemeler, demokratik muhalefeti bastırmaya yönelik tehditler, mafya-siyaset düzeninin geldiği boyutu yeniden gündeme getirdiğini belirten Çayan, mafya-siyaset-sermaye sarmalında iç içe geçmiş ilişkileri devlet- derin devlet ikileminde ele almanın var olan çürümüşlüğü hafife almak olacağını söyledi.  

'KURDUKLARI İLİŞKİLER YÜZÜNDEN İTİRAFLARLA KARŞI KARŞIYA'

Çalık, yaptığı açıklamanın devamında, "Daha önce iş birliği içinde oldukları cemaatle girdikleri iktidar kavgası sonrası, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan sivil darbe sürecinde tüm kirli ilişkileri ortalığa saçılan iktidar bloğu, şimdi de kurduğu mafya-çete-uyuşturucu ilişkileri yüzünden yeni itiraflarla karşı karşıya. Bu dönemde yaygınlaşan şiddet politikaları, keyfilik ve hukuksuzluk, ihale kanunundaki sayısız değişikliğin yarattığı denetimsizlik, yağma ve talanın bir sermaye birikim aracı olarak kanıksanması, mafya-devlet-sermaye arasındaki ayrımları giderek silikleştirmiştir" ifadelerine yer verdi.

'İKTİDAR, BARIŞI VE DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜ REDDEDİYOR'

Sömürü, yolsuzluk ve mafya/siyaset cenderesinde yıllardır işçilerin, emekçilerin, kadınlar ve gençlerin baskı ve sindirme politikaları ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çalık, "Ülkemizde uzun süredir Kürt sorununda sürdürülen çözümsüzlük ve savaş politikalarında bu gayri hukuki mafya/kontrgerilla güçlerinin devlet tarafından kullanıldığını bir kez daha açığa çıkarmıştır. Barışçıl ve demokratik çözümü reddeden iktidarlar, toplumu terörize eden bu karanlık güçleri her ihtiyaç duyduğunda devreye sokarak, gayri nizami harp ya da özel harp dairesi gibi adlarla bu güçleri meşrulaştırmaya çalışmıştır. 

Ülkemizin temel sorunlarının çözümsüzlüğü, hukuk dışı yol ve yapıları güçlendirirken, bu yapılar güçlendikçe demokrasiden, hukuktan uzaklaşılmıştır. Nitekim içinden geçtiğimiz gün ve yıllarda anayasanın rafa kaldırılması, ülkenin genelgelerle, keyfi kararlarla yönetilmesi bu sürecin ürünü olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

'DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE İÇİN'

Devlet-sermaye-mafya düzenine karşı, barış ve bir arada yaşam için mücadele etme, sorumlulardan hesap sorma zamanı olduğunu ifade eden Çalık, "Tarih önünde gerçek bir hesaplaşma, eşitlik, adalet ve demokrasi mücadelesiyle olacaktır" dedi. 

Emek ve meslek örgütleri olarak, bir yandan emeğin Türkiye’si için mücadeleyi büyütürken, diğer yandan son günlerde ortaya çıkan tüm kirli ilişkilerden hesap sorulması için, her türlü baskıya rağmen demokratik haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğimizi, mücadeleyi yürüteceğimizi ilan ediyor, hükümeti istifaya çağırıyoruz" dedi. 

Öne Çıkanlar