Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe‘den seslendi: 35 yıllık alınterimizi istiyoruz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Maltepe‘den seslendi: 35 yıllık alınterimizi istiyoruz
EYT Federasyonu Başkanı Özupak, 'Dünyanın hiçbir yerinde 'EYT' diye bir problem yok. Tamamiyle yerli ve milli toplumsal bir problemdir' dedi.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu'nun çağrısıyla prim gün sayısını doldurup yaşı doldurmayı bekleyen emekçiler Maltepe'de miting düzenledi. 

EYT'li yurttaşlar, "Bizler yaşa takılmadık. Bu ülkenin idaresinde eksik kalan, ülkenin kaynaklarını har vurup harman savuranların yasalarına takılı kaldık" diyerek Türkiye'nin dört bir yanından İstanbul Maltepe miting alanını tıklım tıklım dolduranlar emeklilik hakkını talep etti.

Trabzon, Kütahya, Bilecik, İstanbul ilçeleri, Edirne gibi kentlerden EYT’linin katıldığı miting sloganlarla, şarkılarla ve katılımcı anonslarıyla başladı. 

Mitingde, "Bizdeki bir hak mücadelesi", "Bezduk da" "Varız, biriz, buradayız" yazılı pankartları yer alırken, "EYT sandıkta hesap soracak", "Hükümet nerede EYT burada", "EYT sandıkta hesap soracak" ve "Edirne'den Kars'a, Jüpüter'den Mars'a eğer adalet varsa çıksın artık bu yasa, duysun Ankara" sloganları hep bir ağızdan atıldı.

Sahnedeki konuşmalarda, "99 öncesindeki haklarımız neyse onu istiyoruz. Biz 35 yıllık hakkımızın bedelini istiyoruz" denildi.  

Mitinge Gelecek Partisi temsilcileri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, Sera Kadıgil, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İYİ Parti temsilcileri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, EMEP partisi , Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve çok sayıda sendika katıldı.

Mitingte söz alan Sosyal Haklar Uzmanı Özgür Erdursun, yurttaşların hakları üzerine konuştu. 

ÖZUPAK: HAKLARI DEVLET ELİYLE ÖTELENENLERİZ

Söz alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özupak, "Bizi hala görmezden gelenlere ‘biz kim miyiz?’ diye yeniden sesleniyoruz! Sayısız ekonomik krizlere göğüs geren hakları elinden alınanlarız. Asgari ücrete mahkum edilenleriz. Tıkır tıkır primlerimizi ödeyenleriz. Buna rağmen hakları devlet eliyle ötelenenleriz. İlerleyen yaşı nedeniyle işsiz kalanlarız. Muhalefet ağzıyla hak aranmaz diyenlere, siyaset yapmıyoruz. Siyaset sadece mücadele zeminimiz. Haklarımız gasp ediliyor. Sonuç alana kadar devam edeceğiz. Sonuç alıncaya kadar muhalifliğimiz devam edecek. Atanmışlarla seçilmişlerin karşısında bizlere yapılan hakaretleri unutmayacağız. Vaat vermek iktidara talip olanların işidir. İktidara ise vaat değil çözmek düşer. 23 yıldır çözülmemesi iktidarın ayıbı değil mi? Buna asla razı değiliz" dedi. 

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE EYT PROBLEMİ YOK' 

Özupak, dünyanın hiç bir yerinde EYT problemi olmadığını, bunun Türkiye'ye özgü 'yerli ve milli' toplumsal bir problem olduğunu belirtti. 

'OYUMUZ EYT'LİLERİ ANLAYANA'

EYT’lileri anlayanlardan yana oy kullanacaklarını ve en güzel tepkiyi sandıkta göstereceklerini vurgulayan Özupak, "Bize emekliliği çok görenler bu sorular karşısında köşe bucak kaçıyorlar. Bu siyasi bir başarısızlıktır. Dünyanın hiç bir yerinde EYT problemi yok. Sadece Türkiye’de var. Yerli ve milli, toplumsal bir problemdir. Neden ithal formüllerle çözmeye çalışıyorsunuz. Formül tek. İnsanca yaşamak için emekli bir maaş. Her seçim arifesinde o tozlu raflardan alınıp gündeme getiriliyoruz. Siyasi partilerin seçim vaatleri arasında yer alıyor. Tüm seçim beyannameleri ortak olmasına rağmen bu konuda verilen vaatlerin yerine getirilmemesine şahit olduk. İktidarda olanlara vaat vermek mi yaraşır yoksa çözmek mi? İktidar neden bize vaatlerle oyalıyor? İktidar elinizde. Daha neyi bekliyorsunuz? 2018 seçimlerinde emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözmeleriyle meydanlarda vaatlerde bulundular. 4 yıl geçti. Vaatler seçimden sonra rafa kaldırıldı. Buna razı olmayacağız. Yok saymakla yok olmuyoruz. Buradayız. Yaklaşan genel seçimlerde sandıkta tercihini bizi anlayan dinleyen ve yanımızda olanlardan yana kullanacaktır EYT’liler" diye konuştu. 

MÜCADELEYE DEVAM

Federasyon Başkanı Gönül Boran Özupak, sonuç alana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Öne Çıkanlar