Emre Kınay: Siyasete bir süreliğine sanatçı dokunuşu yaptım

Emre Kınay: Siyasete bir süreliğine sanatçı dokunuşu yaptım
Artı Gerçek TV’nin YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu 'Lafı Dolandırmadan' programının bu haftaki konuğu tiyatro sanatçısı Emre Kınay oldu.

Tiyatro sanatçısı Emre Kınay, Artı Gerçek TV’de yayınlanan "Lafı Dolandırmadan" programında gazeteci Canan Kaya’nın sorularını yanıtladı. Programda, başrolünde yer aldığı yeni oyunu "Irgat"ı anlatan Kınay, geçtiğimiz yerel seçimlerde İYİ Parti’den Kadıköy Belediye Başkanlığı’na aday olduğu süreçle ilgili de konuştu.

Duru Tiyatro tarafından sahneye konulan ve Irmak Bahçeci’nin, İngiliz oyun yazarı William Shakespaera’in oyunlarındaki repliklerden kolaj yaparak yazdığı Irgat’ın oldukça hüzünlü bir hikâyesi olduğunu söyleyen Kınay, şöyle konuştu:

'IRGAT, EN AŞAĞIDAN, EN YUKARIYA SESİNİ DUYURAMAYANLARIN HİKAYESİ'

"Irgat, aslında hepimizi anlatıyor. En aşağıdan en yukarıya doğru sesini duyuramayanların hikâyesi. Son dönemde bir duyma engeli, duymaya engelli olmak ve sağırlık söz konusu. Sadece bu ülkeyi yönetenlerin değil, birbirimize olan sağırlığımız. Duymazdan, görmezden ve bilmezden gelmek… Aslında bu üç yerden gelenlerin görmediği kişi Irgat. Çok acı bir tecrübesi var. Irgat’ın kendi kültürünün, kendi yapısının, kendi toprağının içerisinde Doğu’dan Batı’ya, Batı’dan Doğu’ya diye bakabilirsiniz bütün hikayelere. Ama Irgat’ın hikayesi, ODTÜ veya Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yurt dışında yaşama hayali kuran çocuklarla aynı hayal."

'IRGAT’IN ÇIKIŞ SEBEPLERİNDEN BİRİ DE ADAYLIK SÜRECİMDİR'

Aynı zamanda 2019 Yerel Seçimleri’nde, İYİ Parti’den Kadıköy Belediye Başkanlığı’na aday olan Kınay, adaylık süreciyle ilgili ise şu açıklamaları yaptı:

"Ben Kadıköylüyüm. İstanbul’da büyümüş bir ailenin çocuğuyum. Biz, Kadıköy’le ilgili çok şeyler yapıldığını söyledikleri bir ortamda hiçbir şey yapılmadığı iddiasını dile getirmiştik. "Hodri meydan, o zaman iddia ettiğini kanıtla" dediler, ben de aday oldum. Aday olduktan sonra da bir sürü şey gördüm, oyuncu olarak da çok ciddi gözlemim oldu. Irgat’ın çıkış sebeplerinden birisi de benim adaylık sürecimdir, karşılaştığım hikayelerdir. 

'SİYASETE BİR SÜRELİĞİNE SANATÇI DOKUNUŞU YAPTIM'

"Sanatçı, sanatına baksın" diyorlar. Bu çatışmayı yapmanın kimseye bir faydası yok. Sanatçı, sanatına baktığında yüzünü çevirdiği yer insandır. Sanatçının işi insanladır. Benimki sadece bir süreliğine bir sanatçı dokunuşu yapmaktı. Son derece de başarılı oldu bence. En azından uyarı oldu bazılarına. Ama benim o alanda devam etmek gibi bir hayalim yok. Ne zamanki sanat üretimimi engelleyen bir form gelişir, o zaman benim kendimi ifade etme formumun önünü açmak için tekrar cesaret ederim böyle bir şeye."

 

Öne Çıkanlar