En az iki doz aşı baz alınırsa Türkiye’de hiç mavi il yok

En az iki doz aşı baz alınırsa Türkiye’de hiç mavi il yok
Bakanlığın yayımladığı Covid-19 haritasındaki mavi renk hakimiyetinin aksine, tüm nüfus ve iki doz aşı baz alındığında kıpkırmızı bir harita ortaya çıkıyor.

Türkiye’de yapılan Covid-19 aşısı miktarı, açıklanan rakamlara göre 9 Eylül itibarıyla 100 milyon dozu geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu gelişme üzerine düzenlediği basın toplantısında, "Bugün 18 aydır devam eden mücadelemizde kutlanmaya değer bir gün. 100 milyon doz ortak ve büyük bir başarının adıdır" dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın bu açıklamaya paralel yayınladığı aşı haritasına bakılırsa da Trükiye'nin aşılamada gayet başarılı olduğu görülüyor. Bu haritada kırmızı il hiç yok, yalnızca 3 il turuncu, 9 il sarı, kalan tüm iller mavi. Buna göre, 69 ilde aşılama oranı yüzde 75’in üzerinde.

Birgün'den Bilge Sarıhan'ın haberine göre, bu harita gerçek tabloyu yansıtmıyor. Çünkü harita, en az bir doz aşı olmuş 18 yaş ve üzeri nüfus baz alınarak renklendiriliyor. Uzmanlar ise oranlamanın 18 yaş ve üzeri nüfusa göre değil, tüm nüfusa göre yapılması ve tek değil, en az iki doz aşılamanın baz alınması gerektiğini söylüyor. Bu şekilde renklendirme yapıldığında ortaya çıkan tablo ise şu şekilde: Türkiye’de hiç mavi il yok, yalnızca 5 il sarı, 21 il ise turuncu kategoride. Kalan 55 il ise kırmızı. Buna göre, aşılama oranı yüzde 75’i geçen tek bir il bulunmuyor, illerin çoğunda iki doz aşılananların toplam nüfusa oranı yüzde 55’i bile bulmuyor.

Bakanlığın masmavi haritası ve çizdiği başarı tablosunun toplumda hatalı bir algıya yol açtığını vurgulayan uzmanlar, bu durumun hem salgın önlemleriyle ilgili rehavete neden olduğunu hem de aşı tereddüdünü arttırdığını dile getiriyor.

'MAVİ GÖSTERİM BAŞINDAN BERİ HATALI BİR GÖSTERMEYDİ'

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Bakanlığın yapmış olduğu haritada mavi gösterimin başından beri hatalı bir gösterme olduğunu kaydetti. Ertuğrul, haritada tam doz aşılı kişi oranının gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi: "Bakanlığın yapmış olduğu Türkiye haritasında mavi gösterim başından beri hatalı bir göstermeydi zaten. Orada gösterilmesi gereken aslında tam doz aşılı yani hastalıktan korunabilen kişi oranını göstermesi gerekiyor. 9 aydır aşılama olmasına rağmen yeterli aşıya ulaşamadık. 26 milyon aşısı tamamlanmamış veya hiç aşı yaptırmamış kişiler var dedi Sağlık Bakanlığı. Aşısı tamamlanmamış ve hastalık geçirme riski olan kişilerin sayılarını da tam olarak bilmiyoruz şu an. Böyle bir veri yoksunluğuna da sahibiz. Böyle baktığımız zaman ülkede tam doz koruyucu aşılı oranının yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği bilgilere göre, illere göre 28 Ağustos-3 Eylül arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il: Kayseri, Elazığ, Karaman, Bolu, Malatya, Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Dersim, Bartın. En yüksek vaka oranına sahip üç il Rize, Bayburt ve Aksaray oldu.

TÜRKİYE’NİN AŞI KARNESİ

11 Eylül 2021 Saat: 14.00 itibariyle

Toplam yapılan 1.doz: 51,3 milyon

Toplam yapılan 2.doz: 40 milyon

Toplam yapılan 3.doz: 9,3 milyon

Toplam yapılan aşı: 101,3 milyon

Toplam nüfusa göre 1. doz aşılama oranı: Yüzde 61,4

Toplam nüfusa göre 2. doz aşılama oranı: Yüzde 47,9

Öne Çıkanlar