ENAG için TÜİK'in yaptığı suç duyurusu savcılık tarafından haklı bulundu

ENAG için TÜİK'in yaptığı suç duyurusu savcılık tarafından haklı bulundu
TÜİK, 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 36,08 olduğunu açıklarken ENAG ise kendi hesaplamalarının yüzde 82,81 oranında olduğunu duyurmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Enflasyon Araştırma Grubu ENAG hakkında yaptığı şikayet dilekçesi savcılık tarafından haklı bulundu. TÜİK, 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 36,08 olduğunu açıklarken ENAG ise kendi hesaplamalarının yüzde 82,81 oranında olduğunu duyurmuştu.

TÜİK'in yaptığı açıklamaya göre, Kurum, yöneticiliğini Veysel Ulusoy'un yaptığı ve kamuoyunda kendilerini ENAG adıyla tanıtan grup için 23 Şubat 2021'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi gönderdi.
 
Dilekçe de ENAG'ın 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 6. maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket ettiği, aynı Kanunun 53. maddesi uyarınca adli para cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

ENAG üyelerinin adres bilgilerinin İstanbul'da olması nedeniyle dosya İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi ve Başsavcılık TÜİK'in vermiş olduğu şikayet dilekçesini inceleyerek, TÜİK'i haklı buldu.

'CEZANIN ÖDENMEMESİ HALİNDE KAMU DAVASI AÇILACAK'

Sputnik'te yer alan habere göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturması Bürosu tarafından 17 Ocak 2022'de Ulusoy'a gönderilen "Ön Ödeme Önerisi" belgesinde, "Yukarıda yazılı suçu işlediğinize dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu anlaşıldığından, bu suça temas eden adli para cezası ile soruşturma gideri olmak üzere toplam tutarı ödemeniz durumunda hakkınızda bu suçtan kamu davası açılmayacak, ancak cezanın ödenmemesi durumunda hakkınızda kamu davası açılacak" ifadeleri yer aldı.

ULUSOY, ADLİ PARA CEZASINI ÖDEDİ
 
Ulusoy, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın göndermiş olduğu adli para cezası ve soruşturma gideri masrafını ödeyerek, hakkında kamu davası açılmasının önüne geçmiş oldu.
 
Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu ENAG, düzenli olarak ekonomiye ilişkin verileri açıklıyor, bu nedenle de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile sık sık karşı karşıya geliyor. TÜİK, daha önce de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında dava açarak, ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar