Endemik türlerin de olduğu yüzlerce bitki çeşidi su altında kaldı

Endemik türlerin de olduğu yüzlerce bitki çeşidi su altında kaldı
Mardin’den Hasenkeyf’e kadar geniş bir alanı kapsayan Ilısu Barajı, aralarında endemik türlerin de olduğu yüzlerce bitki türünü ve Mezopotamya’nın en güzel vadilerini sular altında bıraktı.

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu (Germavê) Köyü’nden Batman’ın Oymataş (Bedia) Köyü’ne kadar geniş bir alanı kapsayan Ilısu Barajı ile Mezopotamya’nın en güzel vadileri sulara gömüldü.  

Dicle Vadisi'nde göleti yükselen Ilısu Barajı, aynı zamanda doğayı tahrip ediyor. Tarihi Hasankeyf ile birlikte yüzlerce yerleşim yerinin su altında kalmasına neden olan baraj, aralarında endemik türlerin de olduğu yüzlerce bitki türünü de olumsuz etkiledi. Her yıl bahar aylarında Dicle Nehri boyunca ekilen ve ekilmeyen arazilerde açan, taçlı dağ çiçeği olarak da anılan anemone çiçeği, sarı kır çiçekleri, nergizler, gelincikler ve sayısız çiçek türü de Ilısu Barajı'nın sularına gömüldü. Su yükseldikçe bitkiler boğulmaya devam ediyor.  

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre Hasankeyf ve çevresinde su altında kalan çiçekler, gören yurttaşları hüzünlendirirken, özellikle Çayüstü (Beda) Köyü’nde bulunan bir kanyonda çekilen fotoğraf karesi yaşananları özetliyor.

Öne Çıkanlar