EnerjiSa işçileri Bursa’da: Zafer direnen emekçinin olacak

EnerjiSa işçileri Bursa’da: Zafer direnen emekçinin olacak
Enerji-Sen’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler eylemlerine devam ediyor: Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Bir ay önce ‘size uygun pozisyon yok’ diyerek işten çıkarılan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Enerji-Sen üyesi Başkent Elektrik işçileri, işlerine geri dönmek için başlattıkları eylemin dördüncü haftasında İstanbul’da bulunan Sabancı Holding’e yürüyüşe geçti. İlk durakları Eskişehir’in ardından işçiler, dün (25 Nisan) Bursa Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. İşçiler, taleplerinin işe dönmek olduğunu söylerken hiç tanımadıkları insanlardan destek aldıklarını ve güçlenerek yollarına devam ettiklerini vurguladı.

‘ZAFER DİRENEN EMEKÇİNİN OLACAK’

Gazete Duvar’da yer alan habere göre İstanbul’a yürüyen işçiler ve sendika temsilcileri, destek olmak için alanda kendilerini bekleyen grupla "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganı ve alkışlar eşliğinde buluştu. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Acarsoy Tekstil işçileri de destek olmak için meydandaydı. Haksız yere işten atıldıklarını ve seslerini duyurmak istediklerini söyleyen işçiler, "neden işten atıldıkları" sorusuna cevap aradıklarını ve taleplerinin işlerine geri dönmek olduğunu dile getirdi.

‘İŞ CİNAYETLERİNDE İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZ ÖLMESİN DİYE ÇIKTIK BİZ BU YOLA’

İşten çıkarılan işçilerin hepsinin iş kazası geçirdiğini söyleyen Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, "İş cinayetlerinde işçi arkadaşlarımız ölmesin diye çıktık biz bu yola. Patronlar, ‘Artık size göre pozisyon yok’ dediklerinde hiçbir işçi arkadaşımız ceketini alıp çıkıp gitmesin diye çıktık biz bu yola" dedi. Tanımadıkları insanların kendileri için eylem yaptıklarını ve yalnız olmadıklarını dile getiren Keskin, "Moda Sahnesi, kapılarını direnen işçilere açtı. Burada tekstil işçileri kardeşlerimiz bizimle birlikteler. Beraber kazanacağız. Biz her direndikçe Sabancı’ya ait neresi varsa eylem alanına döndü" şeklinde konuştu.

‘BİR GÜNDE BİN 500 ÜYE ENERJİ-SEN’E GEÇTİK’

Açıklama sonrası görüştüğümüz işçilerden Bekir Bayatlı, 12 yıl boyunca sarı sendikaya üye olduklarını ve asgari ücretin altında kaldıklarını anlattı. Bayatlı, "Hakkımızı aramak için araştırmalara başladık. DİSK Enerji-Sen, bize ‘Üreten ve yöneten siz olacaksınız’ dedi. Bunu ilk kez duyduk ve bizim gönlümüze dokundu. Bir günde bin 500 üye Enerji-Sen’e geçtik. Bizleri 04 koduyla kapının önünde koyduklarını sandılar ama bizi bekleyen sendikamız vardı. Dört haftadır direnişteyiz. Sesimizi duyurana kadar durmayacağız. Üreten de biziz yöneten de biz olacağız" ifadelerini kullandı.

‘HANGİ SENDİKA HAK ARIYORSA, O SENDİKAYI TERCİH EDECEĞİZ’

Teksif sendikasına 11 yıldır üye olduklarını söyleyen Erdal Şener, dört sözleşmede de asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Şener, "Artık dur demek için tercih değiştirdik. İşimizden olduk. İşimizi geri almak için 11 senedir üyesi olduğumuz sendika değil, sekiz aydır üyesi olduğumuz sendikayla birlikteyiz. Hangi sendika hak arıyorsa, o sendikayı tercih edeceğiz" dedi.

Mehmet Ali İçindere, 17 yıldır enerji işçisi. Sabancı Holding’e bağlı iş yerinde 11 yıldır çalıştığını aktaran İçindere, "11 yıldır sarı sendikadaydık. Şimdi Enerji-Sen’e geçtiğimiz için bizi haksız yere işten çıkardılar. Ankara’da bir aydır neden işten atıldığımızı soruyoruz. Karşımıza cevap verecek kimse çıkmadı. 27’sinde İstanbul’da Sabancı Holding’in önünde eylemimize devam edeceğiz. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar