Enfal Katliamı'nı kınayan gazeteciye dava açıldı

Enfal Katliamı'nı kınayan gazeteciye dava açıldı
Sosyal medya hesabından Enfal Katliamı'nı kınayan ve ABD ile İsrail için, 'Barbarlar için var ol' yazan gazeteci hakkında dava açıldı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Sosyal medyada yaptıkları paylaşımlardan dolayı haklarında dava açılan gazetecilerin sayıları artıyor. Davaya konu olan paylaşımların çoğu iktidara yönelik eleştirilerden oluşuyor. Ancak Iğdır'da farklı bir durum yaşandı. Bir gazeteci Türkiye ile ilgili değil, ABD ve İsrail ile ilgili paylaşımı nedeni ile davalık oldu. 

BİR YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIM DAVALIK OLDU

Iğdır'da yayınlanan Iğdır Doğuş Gazetesi sahibi gazeteci yazar Murat Akkuş, 2018 yılında Enfal Katliamı'nın yıl dönümü olan 14 Nisan'da Kürtlerin uğradığı katliamlarla ilgili bir paylaşımda bulundu. Kürtlerin Ortadoğu'da katliama uğradığını belirten Akkuş şu paylaşımda bulunmuştu:

"Allah Amerika'ya zeval vermesin. Amerika olmasaydı Müslümanlar Ortadoğu'da bir tek Kürdü sağ bırakmazlardı. Kürtlerin katli vacip, namusları ve malları helal diye fetva verenleri unutmadık. Saddam binlerce Kürdü katlederken işi Enfal suresine uydurarak yapmıştır. Hala bu zihniyette olanlar var. Her fırsatta kinlerini kusuyorlar. Bu barbarlar için var ol Amerika, eksik olma İsrail."

'HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA ALENEN TAHRİK ETME' SUÇUNDAN YARGILANIYOR

Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Akkuş'un bir yıl önce yaptığı bu paylaşım nedeni ile soruşturma başlattı. Akkuş'un Enfal Katliamı'nın yıl dönümünde yaptığı paylaşımın yer aldığı iddianamede Akkuş hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçundan bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. Iğdır Asliye Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin kabul edilmesinin ardından yargılama başladı. İlk duruşması 19 Mart'ta görülen davanın ikinci duruşması 30 Nisan'da görülecek.

'SADDAM'IN YAPTIĞI KATLİAMI HATIRLATTIM'

Hakkında açılan davada tutuksuz yargılanan Akkuş, yaşadıklarını Artı Gerçek'e anlattı. Bu paylaşımdan dolayı hakkında dava açılmasına bir anlam veremediğini ifade eden Akkuş,  sadece Ortadoğu'da Kürtlerin başına gelenlerle ilgili bir tespitte bulunduğunu söyledi. Akkuş, "Paylaşımım da hâlâ günümüzde 'Kürtlerin katli vacip, namusları ve malları helal' diye fetva veren IŞİD gibi terör örgütlerinin hunharca söylemlerine dikkat çekmek istedim. Kürt düşmanı diktatör Saddam'ın adını 'Enfal' koyduğu Kürt soykırımını hatırlattım. Amerika ve İsrail'in de içinde yer aldığı müttefik güçlerin müdahalesi olmasaydı Irak ve Suriye'de bir tek Kürdü sağ bırakmayacaklarına dair kanaatimi yazdım. Amerika ve İsrail'e Ortadoğu'da Kürtlere verdikleri destekten ötürü memnuniyetimi ifade etmeye çalıştım. Ortadoğu'da yaşananlar ile ilgili düşüncemi beyan ettim. Yargılanmayı gerektirecek bir durum olarak görmüyorum" diye konuştu.

'PAYLAŞIMINDA TÜRKİYE İLE İLGİLİ BİR ŞEY YOK'

Akkuş'un yaptığı paylaşımda Türkiye ile ilgili bir tespit ya da ifade yok. Buna rağmen hakkında dava açıldı. Buna bir anlam veremediğini ifade eden Akkuş, şunları söyledi:

"Paylaşımım da vatandaşı olduğum Türkiye'yi ilgilendirecek bir emare yoktur. Amerika ve İsrail aynı zamanda Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı iki dost ve müttefik ülkedirler. Amerika'nın Irak ve Suriye'ye müdahalesini Türkiye, herkesten önce desteklediğini belirtmiştir. Ben de desteklediğim yönünde fikrimi beyan ettim. Böyle bir paylaşım için hakkımda dava açılmış olmasına şaşırmış durumdayım. Ortadoğu ve dünyanın muhtelif bölgelerinde yapılan zulümlere karşı durup görüş beyan etmek, mazlum halkların yanında yer alanları alkışlamak yargılama gerekçesi olmamalı. Paylaşımımın yargılandığım madde ile hiç bir alakası yoktur. Halklar arasında kin, nefret ve düşmanlık aşılayanlar varsa, onlar paylaşımım da belirttiğim fetvaları verenlerdir."

Öne Çıkanlar