Enflasyon hedeflerin üzerinde gerçekleşti, bankalardaki TL tasarruflar eridi

Enflasyon hedeflerin üzerinde gerçekleşti, bankalardaki TL tasarruflar eridi
Yüzde 36.1 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşen enflasyon hem Merkez Bankası hedeflerinin çok üzerinde gerçekleşti, hem de 2002'den sonraki en yüksek seviyelere geri döndü.

Türkiye’de 2021 yılsonu enflasyonu yüzde 36.1 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşerek, hem resmi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hedeflerinin çok üzerinde gerçekleşti, hem de 2002’den sonraki en yüksek seviyeleri yeniden deneyimledi. Üstelik 19 yılın en yüksek enflasyonunda henüz tepe seviyesinin görülmediğine dikkat çekiliyor.

Merkez Bankası'nın orta vadeli hedefi yüzde 5'in altı kat, ekim ayındaki Enflasyon Raporu tahmini yüzde 18.4'ün ise iki kat yukarısında 2021 yılı kapanmış oldu. Merkez Bankası herhangi bir faiz artırımı ile cevap vermediği için, Türkiye'nin reel faiz oranı da derin negatif bölgede kalmayı sürdürüyor.

Reel faiz oranı (bir haftalık repo oranı eksi enflasyon) şu anda eksi yüzde 22.1 seviyesinde ve diğer gelişmekte olan ülkelerden açık ara geride. Üstelik son günlerde bankalar arası rekabetin büyümesiyle TL mevduat faizleri yüzde 24'e kadar çıktı. Ancak bankalardaki parası için bu oranda en yüksek faizi alan mevduat sahibi bile eksi yüzde 12.08 reel faiz kazanıyor. Enflasyonun ilerleyen aylarda katlanmasıyla negatif reel getirilerin TL cinsi tasarruf tutmayı daha da zorlaştıracağı belirtiliyor.

Öne Çıkanlar