Enflasyon raporu öncesi dolar 5.35 seviyesinde

Enflasyon raporu öncesi dolar 5.35 seviyesinde
Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı yılın ilk enflasyon raporu öncesi dolar yukarı yönlü hareketli. Piyasaların gözü ayrıca Fed'in faiz kararında...

Yarın Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak yılın ilk enflasyon raporu öncesinde dolar/TL yukarı yönlü hareket ediyor. Piyasalar ayrıca ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararını da bekliyor. Uzmanlar, Nomura'nın TL'de kısa pozisyonlarını kapattığına yönelik raporun başka yatırımcıları da harekete geçirmiş olabileceğini söylüyor.

Dolar/TL'de enflasyon raporu öncesi dün başlayan yükseliş eğiliminin bugün de devam etmesiyle kur 5.35 seviyesini aşarken, TL benzer para birimlerinden negatif ayrıştı.

Haftaya 5.25 civarından başlayan ve dün 5.30 seviyesini aşan dolar/TL, bugün saat 10:20'de yüzde 0,45 artışla 5.3500'da yer aldı. Aynı saatte euro/TL yüzde 0,55 primle 6.1250 seviyesindeydi.

Diğer yandan, bu akşam Fed'in faiz toplantısı başlayacak, karar ise yarın açıklanacak. Fed tarafında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Uzmanlar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın artan risklere değinebileceğine dikkat çekiyor. 

NOMURA DOLAR/TL'DEKİ KISA POZİSYONU KAPATTI

TL'de dünden beri bir benzer para birimlerinden negatif ayrışma olduğunu söyleyen bir bankacı, "Dün Nomura'nın TL'de kısa pozisyonlarını kapattığına yönelik raporu başka yatırımcıları da harekete geçirmiş olabilir. Son dönemde TL'ye gözlenen girişlerin ardından yarınki enflasyon raporu öncesi kâr realizasyonu olarak da görebiliriz bunu, ancak çok uzun soluklu olmayabilir. Yarınki rapor ve kullanılacak ton önemli, seçim öncesi faiz indirimi olup olmayacağının sinyalleri aranacak" dedi.

Nomura, TCMB'nin yarın açıklanacak enflasyon raporu öncesinde dolar/TL'deki kısa pozisyonunu kapattı.

Nomura Holdings PLC Gelişen Piyasalar Birimi İdari Direktörü Henrik Gullberg, mart ayındaki yerel seçimler öncesinde para politikasında erken genişleme riskini işaret ederek, "Politika yapıcıların enflasyon tahminleri niyetleri hakkında ipucu verebilir ve aşağı yönlü anlamı revizyonlar büyük bir ihtimalle piyasa tarafından iyi karşılanmayacak" dedi.

GIDA KAYNAKLI BİR OLUMSUZLUK YAŞANABİLİR

Aynı bankacı yılın ilk çeyreğinde enflasyonda gıda kaynaklı yukarı hareket olabileceği beklentisi bulunduğunu bunun da sıkı duruşun sürmesine yer açmasının beklendiğini söyleyerek, "Son dönemde kötü hava koşulları gıda kaynaklı bir olumsuzluk yaratabilir" dedi.

Öte yandan, bu sabah dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin de yatay/negatif hareket ettiğini söyleyen Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, dolar endeksinin bir miktar yukarı gitmesinin de baskı yarattığını belirterek, kurda daha yukarı hareketin tetiklenmesi için 5.50'nin üzerine yerleşmesi gerektiğini belirtti. Yalçınkaya, "Dolar/TL'de 5.25'lerden teknik yukarı hareket görüyoruz ancak halen yüksek oynaklık yok, bant içinde hareket ediyor" dedi.

'FED FAİZ ARTIRIMLARINA ARA VERECEK' BEKLENTİSİ HAKİM

Finans piyasalarının geçen ay Fed'in politika mesajlarıyla çalkalanmasının ardından Başkan Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar dikkatle bekleniyor.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük politika toplantısının ardından Çarşamba günü TSİ 22:30'da basın konferansında konuşacak. Yatırımcıların beklentisi Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği yönünde. Politika açıklaması, yetkililerin -Aralık tahminlerindeki gibi- 2019'da hala iki faiz artırımı bekleyip beklemediklerine yönelik ipuçları sağlaması açısından mercek altında olacak.

Fakat verilecek mesaj daha ayrıntılı olabilir ve Powell'ın konuşmasına daha fazla odaklanılabilir; çünkü görünüm daha zayıf küresel büyüme ve ABD'deki hükümet kapanmasının gölgesinde kaldı. Yanlış yorumlanma riski de yüksek olabilir.

PGIM Tahvil Birimi Başekonomisti ve Fed'in eski uluslararası ilişkiler birimi yöneticisi Nathan Sheets, "Fed bu beklentileri dengelemek zorunda. Ekonomide ya da piyasalarda görülebilecek herhangi bir zayıflığa karşı uygun ölçüde karşılık veren bir tonda olmalı, ancak aynı zamanda ileri dönemde ihtimal dahilindeki faiz artırımını işaret ederek temel ekonominin görece sağlam olduğu yönündeki görüşünü telaffuz etmeli" diyerek, bunun kurulması çok zor bir denge olduğunu sözlerine ekledi.

Powell'ın iletişim konusunda geçen ayki tuzaklardan kaçınması gerekiyor. ABD hisse senetleri Aralık FOMC toplantısı sonrasında yatırımcıların Fed'in duruşunu yükselen ekonomik risklere rağmen sıkılaştırmaya kararlı olduğu şeklinde yorumlamasıyla düşmüştü. Powell basın konferansında bu tonu yumuşatmaya çalışsa da yatırımcıları sakinleştirememişti. Powell, iki hafta sonra "para politikasında sabır" konusuna daha kapsamlı vurgu yaptı.

Bu sırada küresel görünüm kötüleşti. İşgücü piyasası hala güçlü görünse de 35 günlük hükümet kapanması ekonomistleri ABD için ilk çeyrek büyüme tahminlerini düşürmeye sevk etti. Bu toplantıda tahmin güncellemeleri yok; buna karşın diğer yetkililer Powell'ın sabır konusundaki ifadeleri destekleyerek faizlerin aylarca sabit kalabileceğini işaret etti.

PARASAL SIKIŞLAŞTIRMA ELEŞTİRİLERİ

Dikkatlerin yoğunlaşacağı önemli bir konu da Fed'in bilançosu. Fed, bilançonun daraltılmasını aylar boyunca arka planda tutmaya çalıştı, piyasa volatilitesine katkıda bulunduğu iddialarını reddetti. Fakat Fed, bilanço daraltılmasının parasal sıkılaştırma olduğu yönündeki eleştiriler karşısında kayıp veriyor.

Powell o zamandan bu yana bilanço küçültmesine ilişkin esnekliğin altını çizmiş olsa da büyük bir ihtimalle daha fazla detay vermesi yönünde baskı altında olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar