Enflasyonda piyasa 20 yılın zirvesini, Bakan Nebati 'belirgin bir düşüşü' bekliyor

Enflasyonda piyasa 20 yılın zirvesini, Bakan Nebati 'belirgin bir düşüşü' bekliyor
Nisan ayında enflasyonda ciddi bir yükseliş beklentisi hakim. Bakan Nebati ise piyasanın tersi yönde, 'İlave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş bekliyoruz' dedi.

+GERÇEK - İktidar temsilcilerinden sürekli değişen enflasyon tahminleri gelirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) yılsonu enflasyon beklentisini her seferinde güncelliyor. Bu sırada enflasyon rekor üstüne rekor kırarken ekonomistlere göre nisan ayı enflasyonu ise 20 yılın yeni zirvesine çıkabilir.

5 Mayıs'ta açıklanacak enflasyonunun enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle 20 yılın yeni rekorunu kırarak yüzde 68'e çıkması beklenirken iktidar temsilcileri ise zirveye tırmanan enflasyona ilişkin kafa karıştırıcı mesajlar veriyor.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini 19 puan artırarak yüzde 42.8 olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise önce 2021 yılsonunda enflasyonun ocakta pik yapacağını, daha sonra yaz aylarında düşüşe geçeceğini, en son da "Enflasyonu konuşmaya devam edeceğiz" diyerek aralıktan sonra düşmeye başlayacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün Suudi Arabistan dönüşü enflasyonun mayıstan sonra düşmeye başlayacağını söyleyerek, ‘yıl sonuna doğru daha olumlu istikamette neticeleneceğini' açıkladı.

Reuters'ın anketine göre ekonomistler, yüksek enflasyonun mayıstan itibaren bir miktar gerilemeye başlasa da enflasyonun yılı yüzde 52 ile tamamlayacağını öngörüyor. Nisan ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 64.2 ile yüzde 70.85 arasında değişen ekonomistlerin tahmini aylık enflasyon için ise yüzde 6.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlarla birlikte enflasyon beklentilerini de gittikçe iyileştirmeyi ve enflasyon ataletini kırmayı amaçladıklarını söyledi. Nebati, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda uzun vadeye sirayet edecek ve kalıcı olacak bir katılaşma eğilimi beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Nebati, tedarik zinciri problemleri ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle enerji, gıda ve emtia fiyatlarındaki artışın tüm dünyada enflasyonun yükseldiğini ifade ederek, "ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrediyor. Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Bu nedenle enflasyon küresel boyutta öncelikli mücadele edilmesi gerekenler listesinde en ön sıralarda yer alıyor" diye konuştu.

İLK OLARAK AYLIK ENFLASYONLARIN NORMALLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ

Bakan Nebati, yüzde 61'e yükselen enflasyonda döviz kurunun etkisine dikkat çekerek, başta kur korumalı mevduat olmak üzere alınan önemlerle finansal istikrarın sağlandığını belirtti.

Nebati, "Döviz kurundaki oynaklığın sona ermesinin ardından önümüzdeki kısa dönemde ilk olarak aylık enflasyonların normalleşmesini bekliyoruz. Diğer yandan, 2021 yılı Aralık ayındaki ve 2022 yılı ilk çeyreğindeki yüksek enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyonun belirli bir süre yüksek seyretmesine neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki normalleşme, döviz kurundaki istikrar ve atacağımız ilave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüşün olmasını bekliyoruz" dedi.

ENFLASYON KORUMALI TAHVİL ÇALIŞMALARINI TAMAMLADIK

TL cinsi varlıklara yönelimi arttırma çalışmalar kapsamında bireysel yatırımcının ilgisini çekebilecek farklı borçlanma enstrüman alternatifleri hazırladıklarını anlatan Nebati, şunları söyledi:

"İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu alternatiflerden biri olan bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Söz konusu senedin ihracına ilişkin diğer operasyonel süreçlerin tamamlanmasının ardından ihracın zamanlamasına piyasa şartları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız."

İSTANBUL'UN ENFLASYONU YÜZDE 80'E DAYANDI

İstanbul'da hayat pahalılığı gün geçtikçe katlanıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre nisanda önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 11.36, toptan fiyatlar ise yüzde 5.33 arttı. Nisan 2021'e göre bu yılın aynı döneminde yaşanan fiyat değişimlerini gösteren "bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı" İTO'nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yüzde 79.97, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi'nde de yüzde 73.21 oldu.

Nisanda perakende fiyatlarda bir önceki aya göre giyimde yüzde 29.82, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 23.95, gıdada 11.49, konut harcamalarında yüzde 10.19 artış gerçekleşti. Eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 3.02, sağlık ve kişisel bakım harcamaları yüzde 2.80 arttı.

İKTİDARIN PLANLARI SUYA DÜŞEBİLİR

TCMB, en son Şubat 2002'de yüzde 73.1 artış kaydeden enflasyonun zirveyi bu yıl yaklaşık yüzde 70 seviyelerinde görmesinin ardından düşüşe geçmesi öngörüsünde.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor ancak enerji krizi ve turizmdeki riskler AKP iktidarının planlarını suya düşürebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar