Enflasyonun yarattığı tedirginlik yatırımcıları emtiaya yönlendiriyor

Enflasyonun yarattığı tedirginlik yatırımcıları emtiaya yönlendiriyor
Enflasyondaki tarihi artıştan tedirgin olan yatırımcılar emtia piyasalarına yöneldi, emtia fonlarına uzun yılların en büyük girişi gerçekleşti

Yatırımcılar yüksek enflasyon ve vadeli piyasaların yüksek karlılık sunmasıyla emtia fonlarına uzun yılların en yüksek girişini gerçekleştiriyor.

Alüminyumdan petrol ve tahıla kadar birçok üründe stokların azalması, fiyatların rekor seviyelere çıkmasına ve bugünkü fiyatların vadeli piyasalardan daha yüksek olmasına (backwardation) neden oluyor. Böylece yatırımcılar spot piyasada satışa geçip düşük fiyatlı vadeli kontratlara yöneniliyor.

Yatırımcıların, on yılların zirvesinde seyreden enflasyona karşı hedge amacıyla emtiaya büyük nakit akışı oldu. Citigroup, sektördeki bireysel ve kurumsal sermayenin 700 milyar dolara yaklaştığı tahmininde bulundu. Bu, en az 2007 yılından beri en yüksek rakam ve emtiada yeni bir ralliyi tetikleyebilir.

Yüksek enflasyon ve faiz artış beklentileri emtiaya girişleri tetikledi. Emtia fiyatları son dönemde Ukrayna - Rusya geriliminin arza zarar vereceği endişelerinden de destek buldu. Rusya, alüminyum, nikel de dahil birçok emtiada önemli ihracatçı konumunda, aynı zamanda büyük doğalgaz ve petrol üreticilerinden bir tanesi.

Bloomberg verilerine göre geniş tabanlı emtia ETF'lerindeki varlıklar 21 milyar doları aştı. Bu, en az 2007'den beri en yüksek rakam.

Öne Çıkanlar