Engelli gazeteci Metin Duran hakim karşısına çıkarıldı

Engelli gazeteci Metin Duran hakim karşısına çıkarıldı
Yüzde 98 engelli olmasına rağmen yaklaşık 6 ay cezaevinde tutulan gazeteci Metin Duran, tutuksuz yargılandığı iki ayrı dava kapsamında Mardin Adliyesi'ne getirildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Radyo Rengin'in çalışanı ve hakkında verilen cezadan kaynaklı 6 ay cezaevinde kalan yüzde 98 engelli Metin Duran, farklı tarihlerde hakkında açılan iki ayrı dava kapsamında Mardin Adliyesi'ne getirildi. 

Ailesinin yardımıyla tekerlekli sandalye üzerinden adliyeye getirilen Duran, ilk olarak hakkında 2014 yılında "Örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" iddiasıyla Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında ifade verdi. Duruşması 18 Aralık tarihinde görülecek olan dava kapsamında savcılığa ifade veren Duran'a ismi soruldu. Duran, kendisine sorulan sorulara konuşamadığı ve anlamadığı için cevap veremezken, sadece kafasını öne doğru sallamakla yetindi. Bunun üzerine savcılık, durumu, "Sanığın konuşmadığı görülmüştür. Bu nedenle ifadesi alınamamıştır" şeklinde kayda geçti. Duran'ın avukatı ve ailesinin tepkisi üzerine, ibare "Sanığın konuşamadığı görülmüştür. Bu nedenle ifadesi alınamamıştır" şeklinde değiştirildi.
 
MAHKEME: BİZİ DUYUYOR MUSUN?
 
Ardından Duran, hakkında 2014 yılında "Silahlı ve patlayıcı maddeleri izinsiz bulundurmak" iddiası ile hapis cezası verilen, ancak "usule uygun yargılama yapılmadığı" gerekçesi ile Yargıtay tarafından bozulan dava kapsamında hakim karşısına çıktı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya Duran'ın ailesi ve avukatı da katıldı. Kimlik tespitinin ardından mahkeme Duran’a ismini sordu. Duran’ın cevap verememesi üzerine avukatı müvekkilinin durumunu anlatarak, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan sağlık raporunu sundu. Raporu okuyan Mahkeme Başkanı, Duran’a "Bizi duyuyor musun" diye sorması dikkat çekti.
 
HİÇBİR ŞEKİLDE İLETİŞİM KURULAMIYOR
 
Duran’ın konuşamadığını gören mahkeme, bunun üzerine eşi Ayşe Duran'ı tanık olarak dinledi. Ayşe Duran, eşinin yaşadıklarını anlattı. Bunun üzerine savcı, "İşaret dili ile de anlaşamıyor musunuz" diye sordu. Ayşe Duran ise, "Herhangi bir şekilde iletişim kuramıyoruz" cevabını verdi. 
 
Daha sonra söz alan Avukat Gülistan Duran da, müvekkilinin durumuna işaret ederek, ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilmesini istedi. Av. Duran, Metin’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar verilmesini talep etti.
 
Duran’ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 22 Mart 2019 tarihine erteledi. (DHA) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar