ENKS'in 'Rojava Operasyonu' yorumu: Askeri harekat sivil halka zarar verir

ENKS'in 'Rojava Operasyonu' yorumu: Askeri harekat sivil halka zarar verir
'Türk hükümeti, kendi çıkarlarını uyarılarımız ve şikayetlerimizin önünde görüyor. Ayrıca bize herhangi askeri bir bilgi de vermedi.'

ENKS’li (Suriye Kürt Ulusal Konseyi) Abdullah Gedo, Türkiye’nin Suriye ve Rojava’ya yönelik operasyonu için "Askeri operasyonlar sivil halkın mağdur olmasına neden oluyor, bu yüzden Türkiye’nin sorunları diplomatik yollarla çözmesi gerekiyor" diyerek, Türkiye'nin yaptığı hazırlıkların boşuna olmadığı yorumunda bulundu.

Türkiye’nin Suriye ve Rojava’ya yönelik operasyon yapacağı iddiaları tartışılmaya devam ediyor.

Olası hedefleri arasında Tıl Rıfat’ın bulunduğu operasyon için Ankara, Washington ve Moskova ile diplomatik süreç yürütüyor.

Rudaw'a konuşan Suriye Muhalefet Koalisyonu Siyasi Komitesi Üyesi ve Astana Heyeti Başkanı Ahmet Tohme, olası operasyona ve operasyon iddialarına dair açıklamalar yaptı.

'TÜRKİYE BİLGİ VERMEDİ'

Tohme, operasyonla ilgili olarak henüz Türkiye ile herhangi bir görüşmede bulunmadıklarını ve kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini aktardı:

"Suriye devriminde Suriye’nin bütün bileşenlerine özgürlük istediğimizi belirtiyoruz. Dolayısıyla Suriyeli kim varsa, ne olursa olsun bizim insanımızdır. Kürt bileşeninden bahsedecek olursak, onlar da bizim kardeşlerimiz ve onlarla ilişkilerimiz tarihi. Tek sorunumuz Kandil ve rejimle bağlantıları olan ‘terörist’ Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile. ENKS ve biz, Kandil ve rejimle ilişkilerini kesecekleri şartıyla onlarla anlaşmak istedik, ancak bunu kabul etmediler. Türkiye’nin olası operasyonu hakkında da hiçbir şey bilmiyoruz ama işaretler görüyoruz."

'SİVİL HALK MAĞDUR OLUR'

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Suriye Muhalefeti Temsilcisi Abdullah Gedo ise yaptığı değerlendirmede Afrin ve diğer bölgelerde yürütülen operasyonları hatırlatarak "Askeri harekat sadece sivil halka zarar verir ve Türkiye'nin sorunları diplomasi yoluyla çözmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE, ÇIKARLARINI ŞİKAYETLERİMİZİN ÖNÜNDE GÖRÜYOR'

Gedo sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve hükümetiyle yaptığımız tüm toplantılarda gerek Suriye topraklarına gerekse Kürt bölgelerine düzenlenen saldırılarda, Suriye vatandaşlarının ciddi şekilde mağdur olduklarını,  yağmalandıklarını, yerinden edildiklerini ve evlerinin yıkıldığını belirtiyoruz. Ancak Türk hükümeti, kendi çıkarlarını uyarılarımız ve şikayetlerimizin önünde görüyor. Ayrıca bize herhangi askeri bir bilgi de vermedi. Ama bize göre Türkiye'nin bu hazırlığı, boşuna değil. Türkiye her tarafı baskı altına almak istiyor."

Öne Çıkanlar