MEB'in yol verdiği Ensar Vakfı derslere de el attı: Laik eğitim hiç bu kadar hedef alınmamıştı

MEB'in yol verdiği Ensar Vakfı derslere de el attı: Laik eğitim hiç bu kadar hedef alınmamıştı
Eğitim Sen Bolu Başkanı Gezici, ‘Eğitimin laik, bilimsel, kamusal özelliğinin, bu kadar hedef alındığı bir dönem daha yaşanmamıştır’ diyerek Ensar Vakfı ve MEB iş birliğine tepki gösterdi.

AKP hükümetinin yandaş Ensar Vakfı’na bedelsiz tahsis ettiği araziler ve okullarda yaptığı etkinliklerin ardından şimdi de çocuk istismarıyla hafızalara kazınan kurumun eğitime müdahalesine de izin veriliyor. Yandaş vakıf, kendi yayınevine ait "40 Derste Peygamberimizin Hayatı" kitabının derslerde işlenmesi için öğretmenlere ‘tavsiyede’ bulunduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yetkileri genişletilen Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalanan protokole dayanarak yapılan icraatlara bir yenisi daha eklendi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında 16 Mart 2017 tarihinde imzalanan ve detayları paylaşılmayan, "Değerler Eğitimi Kapsamında Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Yapılması" protokolü kapsamında yeni bir etkinlik için hazırlıklar başladı. Eğitim sendikalarının yargıya taşıdığı MEB ve Ensar Vakfı arasında imzalanan Değerler Eğitimi Protokolü kapsamında öğrencilere yönelik, "Sana Emanet" isimli bilgi yarışması düzenleneceği öğrenildi.

ÖĞRETMENLERE ‘TAVSİYEDE’ BULUNDU

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Ensar Vakfı, MEB ile imzaladığı protokol kapsamında 6’ncı, 7’nci, 9’uncu ve 10’uncu sınıflara yönelik düzenleyeceği, "Sana Emanet" isimli bilgi yarışması için harekete geçti. Vakfın, "Ortaokul ve liselerdeki seçmeli din derslerini daha etkili hale getirmek" için 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceği yarışmanın amaçları şöyle sıralandı:

•Seçmeli din derslerine olan ilgiyi arttırmak.

•Hz. Muhammed’in hayatı ve yaşayışı ile ilgili bilgi seviyesini arttırmak.

•Öğrencilerin kitap okuma oranını arttırmak.

Vakıf, MEB’e bağlı okullarda görev yapan öğretmenlere de "Tavsiyeler" de bulundu. Derslerde, vakfın yarışmada soracağı, "Sorularla 40 Derste Peygamberimizin Hayatı" kitabındaki konuların işlenebileceğini belirten vakıf, şu önerileri de sundu:

"’Sana Emanet’ yarışması Türkiye geneli gerçekleştirileceği için öğrencilere ortak bir "deneme sınavı" yapılabilir. Böylece tüm okulun yarışmaya katılması sağlanabilir. Okul saatleri dışında oluşturulacak okuma grupları ile yarışmaya hazırlık süreci daha motivasyonlu bir hale getirilebilir. Velilere yarışmanın duyurusu yapılabilir."

EĞİTİM SEN: LAİK EĞİTİMİN BU KADAR HEDEF ALINDIĞI BAŞKA BİR DÖNEM DAHA YAŞANMAMIŞTIR

Vakfın okullarda artan etkinliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, "Eğitimin laik, bilimsel, kamusal özelliğinin, Cumhuriyetin kurucu değerlerinin bu kadar hedef alındığı bir dönem daha yaşanmamıştır" dedi. Eğitim Sen’in protokollere karşı açtığı davaları kazandığına dikkat çeken Gezici, şunları söyledi:

"Danıştay, eğitimin kamusal bir görev ve sorumluluk olduğuna, uzmanlar eliyle yapılmasına ve hiçbir kuruma devredilemeyeceğine hükmetti. Ancak eğitim yöneticileri yargı kararlarını tanımadan, karardan altı ay sonra tekrar aynı vakıflarla protokoller imzaladı. Protokollere karşı mücadele etmeye, ülkenin aydınlık geleceği için laik, bilimsel, kamusal eğitim hakkı mücadelemizden, çocuklarımızın üstün yararından yana, mesleğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar