'HDP'de baraj problemi yok çünkü barajı aşamıyorlar'

'HDP'de baraj problemi yok çünkü barajı aşamıyorlar'
AKP'li Ensarioğlu, Kürtlerin AKP-MHP ittifakına tepkili olmadığını, tersine bölgedeki oylarının arttığını, HDP'nin ise baraj altında kalacağını öne sürdü

HABER MERKEZİ - AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, MHP ile kurdukları ittifakın, Kürt düşmanlığı üzerine kurulmadığını savunarak, bunun seçim sisteminin zorunlu kıldığı bir ittifak olduğunu söyledi. Ensarioğlu, "Kimse bu ittifaka bölgeden tepki beklemesin. AK Parti Genel Başkanı’na ve duruşuna bir destek var" dedi. HDP’nin baraj problemi yok çünkü barajı aşamıyorlar" dedi. AKP’nin bölgedeki oylarının arttığını, HDP’nin ise barajın altında kalacağını öne süren Ensarioğlu, "HDP’nin baraj problemi yok çünkü barajı aşamıyorlar" dedi.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan AKP’li Galip Ensarioğlu, halkın oylarıyla seçilen belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanmasına ilişkin ise "Devlet Kandil’in kayyımını aldı, devletin kayyımını atadı" dedi. AKP ve Erdoğan’ın Kürt sorununu büyük ölçüde çözdüğünü de iddia eden Ensarioğlu, Kobani’nin de kendi iradeleri ve yardımlarıyla IŞİD’den kurtarıldığını iddia etti.

AKP VE MHP'NİN KARŞISINDAKİLER 'ŞER İTTİFAKI'

MHP ile yaptıkları ‘Cumhur ittifakı’nın bölgede nasıl karşılandığı sorusunu yanıtlayan Ensarioğlu, bunun keyfi bir ittifak olmadığını belirterek, "Yeni bir seçim sistemi var. Cumhurbaşkanlığı sistemi gereği yüzde 50+1 gerek. Bu nedenle nasıl bugün CHP, HDP, Saadet Partisi, İYİ Parti, PKK, FETÖ, iç güçler, dış güçler, ne kadar şer ittifakı dediğimiz grup varsa bir araya gelip ‘Erdoğan’a karşı aday çıkaralım’ diyorsa Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi büyütme, milli manevi değerlere sahip çıkma çabası ve yürüttüğü siyaseti doğru gören MHP ve yahut BBP’nin Tayyip Bey’e kendini yakın görüp destek olmasından doğal bir şey olamaz" dedi.

'BU İTTİFAK KÜRT DÜŞMANLIĞI ÜZERİNE KURULMADI'

Bu ittifakın 1991’deki MHP-Saadet Partisi ittifakından farklı olduğunu söyleyen Ensarioğlu, "1991’deki MHP ile bugünkü MHP arasında çok fark var. 91’de biraz daha katı bir milliyetçilik üzerinden, bugün daha reel milliyetçilik üzerinden siyaset güden bir MHP var. Bu ittifak Kürt düşmanlığı üzerine kurulmuş bir ittifak değil ki, buradan Kürtler rahatsız olsun" dedi.

'KİMSE BU İTTİFAKA BÖLGEDE TEPKİ BEKLEMESİN'

"Bugün Kürtlerin varlığını kabul eden, sorunun varlığını kabul eden ve bu sorunun çözümü için yüzlerce reform yapan, yasalar çıkaran, Kürt dili ve kimliği önündeki bütün yasakları kaldıran bir AKP var ve bunun lideri Tayyip Erdoğan var" diyen Ensarioğlu, Kürt sorununun önemli ölçüde çözüme kavuştuğunu öne sürdü. "Kimse bu ittifaka bölgeden bir tepki beklemesin" dedi. Ensarioğlu, "AK Parti Genel Başkanı’na ve duruşuna bir destek var. Biz bu desteği seve seve alırız. Bu Kürtlere karşı, Kürt düşmanlığı üzerinden bir ittifak ve destek değil, yeni seçim sisteminin zorunlu kıldığı ittifaktır. Bir ittifak tartışılacak ve sorunlu ittifak olarak görülecekse bence CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, FETÖ, PKK ve bilumum benzer güçlerin bir arada olduğu ittifak tartışılmalıdır" şeklinde konuştu.

'KOBANİ BİZİM İRADEMİZ SAYESİNDE KURTARILDI'

Kobani’de IŞİD’le YPG savaşırken orada devlet olarak gıdadan sağlığa her türlü yardımı yaptıklarını iddia ederek, "Kobani, DEAŞ’tan peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu’nun ağır silahlarla oraya geçmesi sayesinde, bizim irademiz ile kurtarıldı. Ama HDP öyle bir algı yarattı ki, sanki AK Parti Kürtlerin imhası için DEAŞ’a destek verdi gibi iftiralar attılar" dedi.

'OYLARIMIZ REFERANDUMUN ÇOK ÜZERİNDE'

AKP’nin Kürt oylarını sadece korumadığını, arttırdığını iddia eden Ensarioğlu, "7 Haziran’daki oylarımız ortada. 1 Kasım’da ciddi bir yükseliş var. Referandumda daha arttı. Yani 7 Haziran’dan bugüne AK Parti doğu ve güneydoğuda sürekli yükseliş trendinde, ivme kazanıyor. Oranlar var ama bugün bunları vermek çok doğru değil. Ama referandumun çok üzerindeyiz" dedi.

SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARINA 'PKK’NIN KAYYIMI' DEDİ

Bölgede seçilmiş belediye başkanlarının yerine atanan kayyımlara ilişkin soruya ise Ensarioğlu şu yanıtı verdi:

"Halkın iradesine kayyım atanması çok hoş karşılanan bir durum değil ancak bizim içinden geçtiğimiz süreç öyle demokratik bir süreç değildi. Zaten varolanlar Kandil’in kayyımıydı. Kandil’in kayyımını aldı devlet kendi kayyımını atadı. Ve devletin kayyımı Kandil’in kayyımlarından çok daha güzel hizmet ediyor. Halk da bunu görüyor. Bunlar milletten aldığı yetkiyi millete hizmete dönüştürmedi. Tamamen kukla. Orada görev yapan tecrübeli, devletin, milletin parasını bu milletin hizmetinde kullanıp ciddi bir fark ortaya koyan kaymakamlardır. Hendekler, kayyımlar öncesi hizmeti, millet değerlendiriyor. Bunların sonucunu da biz seçimde göreceğiz."

Diyarbakır belediyesini bu seçimlerde alacaklarını söyleyen Ensarioğlu, ‘seçim güvenliği ile ilgili düzenlemelerin HDP’ye dönük’ olduğu yorumlarına ilişkin soruyu ise "Eğer HDP, ‘evet ben bu hileleri yapıyorum, bunlar da bana yönelik yapılıyor’ diyorsa evet HDP’ye yönelik. Yoksa bizim yaptığımız seçim güvenliği, seçmenin güvenliğidir" yanıtını verdi.

'KAYMAKAM VE VALİLER SEÇMENLERİ TAŞIYACAK'

Bölgede hile ve baskı ile oy alanın kendileri değil, HDP olduğunu iddia eden Ensarioğlu, "Kaymakamlıklar, valilikler taşıma kararı verilen yerlerdeki seçmenlerin tamamını taşıyacaktır. Ama ‘olmayan’ gidemeyecek. Onların gözü olmayanın oyunu kullanmakta. Olan gidecek ve zorla kullanmayacak. Bu kadar basit" dedi.

'NEWROZ'A 12 BİN 500 KİŞİ KATILDI, HALK ARTIK HDP'YE İNANMIYOR'

Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına ‘emniyet kayıtlarına göre 12 bin 500 kişi’nin katıldığını söyleyen Ensarioğlu, "Bunun sebebi OHAL, sosyal medya erişimi engellemesi denilmesin. 90’lı yıllarda cep telefonu yoktu ama o günün çok zor şartlarında gerektiğinde 100 binlerce insan toplanıyordu. Bugün HDP ve PKK’ya olan inanç bitmiştir. Öyle sahiplenme yok. Halk inancını yitirdi. Güvenmiyor" dedi.

'HDP'NİN BARAJ PROBLEMİ YOK, BARAJI AŞAMIYOR'

"HDP’de baraj problemi yok, çünkü barajı aşamıyorlar. Yüzde 6.5-7 görünüyor ama yüzde 8-8.5’a kadar çıkan araştırmalar da var. Ama onlar da merak etmesin. İttifakın önünü açtık, birine tutunabilir" diyen Ensarioğlu, ‘HÜDA-PAR’la bir ittifak olabilir mi’ sorusuna ise "Bu ittifaka dair resmi bir kararları yok ama tabii muhafazakar bir parti olarak kendimize yakın gördüğümüz yönleri var. Kapı tabii açıktır ama kendileri nasıl bir karar alır ona saygı duyarız" yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar