Erdal Sağlam: Kamu bankalarındaki zararı yine halk ödeyecek

Erdal Sağlam: Kamu bankalarındaki zararı yine halk ödeyecek
Cumhuriyet yazarı Sağlam, 'Geçen yıl verilen ucuz konut kredileri ve KGF’lerin bir kısmıyla lüks otomobiller alındığını, bunların faturasının halka çıktığını biliyoruz, aynısı olacak' dedi.

ARTI GERÇEK - Cumhuriyet yazarı Erdal Sağlam, bugünkü yazısında, "Dün kamu bankaları önce inkâr ettiler, ardından 2 puanlık kredi faiz indirimi yaptıklarını açıkladılar. Böylece Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz indiriminin asıl amacının kredi faiz oranlarını indirmek olduğu da iyice açığa çıktı. Her şeyden önce indirimin açıklanma şekli, kamu bankalarının kredi faiz indiriminin tek elden yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını gösterdi dedi.

Sağlam, "Pazar gecesi Reuters ajansı 2 puanlık kredi faiz indirimi hazırlığının haberini verdi. Cumhurbaşkanlığı danışmanları, 2 puanlık kredi faiz indirimi yapılacağını sosyal medyadan duyururken Halkbank sabah açıklama yapıp "böyle bir çalışmaları olmadığını" söyledi. Ardından ise üç kamu bankası birden ortak açıklama yapıp kredi faiz oranlarını indirdiklerini açıkladılar. Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank 22 Ekim’de kurumsal kredi faiz oranlarında 200 baz puana kadar indirim yaptıklarını, konutta 26 Ekim’den itibaren 1 milyon TL altına yüzde 1.29, 1 milyon TL üzerine yüzde 1.34 faiz oranları uygulayacaklarını söylediler" diye yazdı.

Sağlam, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bankalar iktidarın zoruyla zararına kredi verme yoluna gidecekler. Kamu bankaları bunu yaparken özel bankaların tümüyle olmasa da kısmen bu yola girmeleri özendirilecek. Gerekirse mevduat yerine Merkez Bankası fonlamasıyla bu zararına kredi dönemini yine deneyecekler.

Bu arada Toplu Konut İdaresi ve Kalkınma Bankası, gerekirse KGF tekrar devreye sokulup kredi faiz oranlarının daha da düşürüleceği, konut kredilerinin faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesine çalışılacağı duyumları alıyoruz.

KAMU BANKALARI ZATEN ZARARDA

Yılın başından beri kamu bankalarının bu zarar nedeniyle mali yapılarının çok bozulduğu, yakında sermaye artırımı yapmaları gerektiği konuşuluyordu. İşte bu nedenle geçen yılki kadar pervasız yöntemi uygulayamadılar ama yine de kamu bankaları zarar ettirecek faiz müdahalesini hayata geçiriyorlar.

Peki, kamu bankalarının zararı ne olacak, fatura kime çıkacak?

En son 2000-2001 yılında çarpıcı biçimde yaşadık; kamu bankalarının zararları Hazine tarafından yani halkın paralarıyla karşılanacak. Bu yöntemle kamu açıkları büyüyor, daha fazla enflasyon, daha yüksek faizle karşı karşıya kalıyoruz. Bu da en çok dar ve sabit gelirliyi vuracak demektir.

Ucuz kamu bankası kredilerinden ise büyük ölçüde zaten tasarrufu olan, ev ve otomobil gibi ihtiyaç kredisi almak için parası olanlar faydalanacak. Belki de bazıları ucuz krediyle bunları alıp satarak rant geliri elde edecekler.

Geçen yıl verilen ucuz konut kredileri ve KGF’lerin bir kısmıyla lüks otomobiller alındığını, bunların faturasının halka çıktığını biliyoruz, yine aynısı olacak.

Böylece piyasanın canlandırılıp 2022 büyümesinin yükseltileceği bir yöntem hayata geçirilmiş olacak. Politikacıların aldığı popülist kararlar, sonunda gelip hep halkı vurur; tüm iktidarlar yaptı ama bu kadarını yapan olmamıştı.

Faiz indirimine alkış tutan işadamlarına bakın, kime yaradığını görürsünüz...

Halk da böyle büyümenin kendisine yararı olmadığını, popülizmin kendisini yoksullaştırdığını artık görebilse keşke."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar