Erdoğan Rize'de sel felaketini yaşayanlara çay attı, 'N’olur, şu yamaçlarda 5-10 kat bina yapmayın' dedi

Erdoğan Rize'de sel felaketini yaşayanlara çay attı, 'N’olur, şu yamaçlarda 5-10 kat bina yapmayın' dedi
'N’olur, şu yamaçlarda 5-10 kat bina yapmayın. Bu çaylıklar azotla toprağı eritiyor. Bu balçığa dönüşüyor ve o binalar kaymayla karşı karşıya kalıyor.'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Rize’de yaptığı açıklamada, "Geçmişteki iyi örneklerin rehberliğinde, acı tecrübelerden ders çıkartarak, artık kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan, "N’olur, şu yamaçlarda 5-10 kat bina yapmayın. Bu çaylıklar azotla toprağı eritiyor. Bu balçığa dönüşüyor ve o binalar kaymayla karşı karşıya kalıyor. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılarla istila edilmesine göz yummadık" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, selden etkilenenler yerler için TOKİ ile birlikte proje başlattıklarını kira, taşınma ve diğer ihtiyaçları için de yardımların yapılmaya başlandığını da duyurdu.

"Ağaçlandırma seferberliğinden, sıfır atık projelerimize her alanda ortaya koyduğumuz özgün çalışmalarla Rabbimizin bize emaneti olan tabiata sahip çıktık" diyen Erdoğan, "Bugün vicdan sahibi herkes Türkiye’nin şehirleşme ve altyapılarındaki başarılarını takdir ediyor" açıklamasını yaptı.

'KÜRESEL ISINMAYLA İLAHİ DENGE BOZULDU'

"Allah dünyayı bir mizan üzerine yaratmıştır" diyen Erdoğan, ilahi dengenin bozulduğunu söyleyerek, "Bu ilahi ölçü korundukça insan huzur, emniyet ve esenlik bulur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur adeta bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınmayla bu ilahi dengenin bozulduğuna şahit oluyoruz. Hava olaylarının sert yaşanmasından kuraklıktan afete kadar bu bozulmanın etkilerini hissediyoruz. İnsan çoğu zaman kendi felaketini kendi elleriyle hazırlıyor. Tabiatla uyum içinde yaşamak yerine, tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini tüm mahlukat ödüyor. Hiçbir ülkenin kendini tabi afetlerden koruyamadığını görüyoruz" dedi. 

Öne Çıkanlar