Erdoğan'a Diyarbakır önerisi: Kürtleri küstürecek ve milliyetçileri kızdıracak dilden uzak durulmalı

Erdoğan'a Diyarbakır önerisi: Kürtleri küstürecek ve milliyetçileri kızdıracak dilden uzak durulmalı
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti başladı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün toplu açılış töreni için Diyarbakır’a geldi. Erdoğan’ın programı öncesi kentte yoğun önlemler alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçeceği tüm güzergâhlara TOMA, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.

DİYARABAKIR’DA OLAĞAN ÜSTÜ GÜVENLİK

Kentte bulunanlara ek olarak Urfa, Malatya, Bingöl, Elazığ, Mardin, Batman, Muş, Siirt ve Şırnak başta olmak üzere binlerce polis otobüslerle Diyarbakır'a getirildi. Erdoğan’ın konuşma yapacağı Valilik binasının etrafındaki sokaklar bariyelerle kapatıldı. Kentte güvenlik olağanüstü seviyeye çıkarıldı. Ana kavşaklar dahil, kentin neredeyse her yerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişi ile ilgili pankartlar asıldı. Önceki yıllarda genellikle Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) afişler de asılırdı ama bu yıl asılan afişler tek dilli. Afişlerde sadece Türkçe kullanıldığı görüldü.

ERDOĞAN KÜRTLERE NE MESAJ VERECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2005 yılında Diyarbakır’da yaptığı konuşmada "Kürt sorunu benim sorunum" diyerek Kürt meselesi ve demokratikleşeme adımları atacağına ilişkin işaret vermişti. Ardından 2013’te başlatılan diyalog süreci 2015 yılında kadar devam etmişti. 2015 yılından bu yana kesintisiz bir çatışma süreci yaşanıyor. Kürt meselesinde güvenlikçi politikalar uygulandığı gibi, temel hak ve özgürlükler konusunda ciddi baskılar uygulanıyor. Bazı köşe yazarları uygulanan güvenlikçi politikalar nedeniyle AKP’nin Kürt seçmenin desteğini kaybettiği, Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kürt seçmene yönelik mesajlar verebileceği iddiasını gündeme getirmişti.

ERDOĞAN AKP’Lİ KÜRT MKYK ÜYELERİNDEN ÖNERİ İSTEDİ

Artı Gerçek’in ulaştığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır ziyareti öncesi MKYK’da olan Kürtlerden öneri istedi. Aralarında Alaattin Parlak, Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Burhan Kayatürk ve Orhan Miroğlu’nun bulunduğu çok sayıda kişi önerilerini yazılı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. MKYK’da olan Kürtler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kürtlere yönelik daha "barışçıl mesajlar" vermesini istedi. Öneriler arasında kayyım yönetiminde olan belediyelerde Kürtçeye karşı olan tutumları, Kürtçe kursların kapatmalarının yarattığı rahatsızlıklar ve buna ilişkin adım atılması da yer aldı.

ANADİL ALANINDA ADIM ATMASI İSTENDİ

Anadil başlığında da hem belediyeler bünyesinde çalışma yapılması hem de akademik anlamda Kürtçe (Zazaki-Kurmanci) alanlarında öğretmen atamalarının fazlalaştırılması istenerek, böylelikle seçmeli Kürtçe dersinden faydalanmak isteyenlerin yolunun açılacağı aktarıldı. Belediye ve Valilikler bünyesinde Kürtçe kursların açılması, bölgedeki bütün kurumlarda Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) ve Arapça bilen tercümanların bulunması gerektiği aktarıldı.

Öneriler arasında öne çıkan bir başka başlık iktidarın kullandığı dil. İktidarın kullandığı milliyetçi dilin Kürtleri rahatsız ettiği belirtildi. Diyarbakır’da yapılacak konuşmada yumuşak bir dilin kullanılması istendi. Olumlu mesajın verilmesi durumunda olumlu dönüşleri alınabileceğine dikkat çekildi.

KÜRT MESELESİ: OLUMLU MESAJ VERİLMESİ İSTENDİ

Öneriler arasında Kürt meselesi de var. Erdoğan’ın Diyarbakır’da bu yönlü mesaj vermesi beklenmese de giden öneriler arasında bu konu da var. Güvenlikçi politikaların meselenin çözümünde etkili olmadığının 40 yıllık süreçte ispatlandığı belirtilerek, bundan kaçınılması istendi. Kürt meselesinin özgürlükler ve haklar noktasından ele alınarak bu yönlü çözüm arayışı olması gerektiği vurgulanarak, yapılacak konuşmalarda bu yönlü olumlu mesajlar verilmesi istendi.

KÜRT SEÇMEN VE MİLLİYETÇİLİK HASSASİYETİ

Bir başka başlık milliyetçilik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı "Irkçılığın her türlüsünü ayaklar altına aldım" konuşması hatırlatılarak, Diyarbakır’da bu söylemin vurgulanması istendi. Kürtlere verilecek mesajda dengeci davranılması gerektiğin altı çizildi. Diyarbakır’da Kürtlere verilecek mesajın batıda milliyetçileri kızdırabileceği uyarısı yapılarak, her iki dengeyi gözeterek Kürtleri küstürecek ve milliyetçileri kızdıracak söylemlerden uzak durulması istendi. AKP’nin kurulduğu günden bu yana muhafazakâr ve demokrat toplumun her kesiminden oy aldığı gerçeğinin unutulmaması istendi. Bu yönlü mesajların içinde olduğu konuşmasın olumlu olacağı vurgulandı.

ERDOĞAN’IN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti başladı. Sur’da bulunan Kurşunlu camiinde namaza kılan Erdoğan ardından partisinin il danışma toplantısına katılacak. Saat 15.30’da HDP önünde bekleyen aileler ile yemekte bir araya gelecek olan Erdoğan, saat 17.00’da Valilik önünde toplu açılış töreni gerçekleştirecek. AKP’nin Kürt MKYK üyelerinin önerilerinin dikkate alınıp alınmadığı Erdoğan’ın toplu açılış töreninde yapacağı konuşma ile netlik kazanmış olacak.

Öne Çıkanlar