'Erdoğan bize her şeyi söylüyor, bizim eleştirmemiz ise suç'

'Erdoğan bize her şeyi söylüyor, bizim eleştirmemiz ise suç'
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) Onursal Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 25'inci Dönem Milletvekili Turgut Öker Erdoğan'a hakaretten hakim karşısına çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşmasında savunma yapan AABF Onursal Başkanı Turgut Öker, "O bize ağzına geldiği her şeye söylemesi hak ama bizim onu eleştirmemiz suç sayılıyor. Alevilik değerlerinin yargılanmasına izin vermeyeceğim" dedi.
 
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) Onursal Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 25'inci Dönem Milletvekili Turgut Öker, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davanın 2’nci duruşması Kartal Anadolu Adliyesi 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Duruşmayı HDP milletvekilleri Kemal Bülbül, Zeynel Özel, Musa Piroğlu, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Almanya Sol Parti Milletvekilleri, Sol Parti Genel Yönetim Kurulu Üyesi Alper Taş, Sanatçı Pınar Aydınlar, Kocaeli ve İstanbul'dan alevi kurum temsilcileri ve onlarca kişi izledi. Turgut Öker ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşma 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda yeterli yer olmadığı için adliyenin konferans salonuna yapıldı.
 
'KAYITSIZ KALAMAZDIM'
 
Kimlik tespitinin ardından sosyal medya hesaplarının sahte olup olmadığına ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye sunulduğu görüldü. Ardından söz alan Öker, 30 yıldır Avrupa ve Türkiye'de Alevi kurumlarında görev yaptığını, Aleviler olarak bir çocuk katledildiği zaman buna kayıtsız kalmayacağını ifade etti.
 
'BERKİN ELVAN ÖLDÜRÜLMESİN DEMEK SUÇ DEĞİL'
 
Berkin Elvan ve Gezi’de öldürülen gençler için kayıtsız kalmayacağını belirten Öker, "Berkin Elvan ve gezide gençler katledilmesin" demenin suç olmadığını ifade etti. Hitler’in Yahudiler için neyse Yavuz Sultan Selim’in de Aleviler için o olduğunu ifade eden Öker, "3’üncü köprüye bunun ismini veriyor. Ben bunu tabi ki protesto edeceğim. Cumhurbaşkanı ile birçok platformda yan yana geldik. O bize ağzına geldiği her şeye söylemesi hak ama bizim onu eleştirmemiz suç sayılıyor" dedi.
 
'ALEVİLİĞİ YARGILAYAMAZSINIZ'
 
Alevi toplumunun ilkelerinin yargılanmasına izin vermeyeceklerini belirten Öker, "Beni yargılayabilirsiniz ama Aleviliği yargılayamazsınız. Bizim ilkelerimizi kimse yargılayamaz. Bu güne kadar düşünsel anlamda bizi yenemeyenler bulunduğu mevkiiyi kullanarak bize zulüm yapıyor" diye konuştu.
 
'HAKİM KARARI OLMADAN DELİL TOPLANDI'
 
Ardından söz alan Öker'in avukatı Seyit Sönmez, müvekkili hakkında açılan davaları takip etmekte zorlandıklarını ifade etti. Aynı soruşturma ile ilgili 2018 yılında takipsizlik verildiğini hatırlatan Sönmez, "Suç olmadan yargılama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi 'savcı ve hakim kararı olmadan delil aranmaz' diyor. Ancak bu yaratılan delillerin tümünde ne savcı nede hakim kararı var. Biz böyle bir soruşturma ile  karşınızdayız. Suriye’de savaş var ekonomik krizi almış başını yürüyor. Baskılar artıyor. Böyle bir ortamda müvekkilim eleştiri yapıyor. Bu düşünce ve ifade özgürlüğüdür" diyerek beraat talebinde bulundu.
 
KARAR ALEVİLERİ İLGİLENDİRİR
 
Ardından söz alan Öker'in diğer avukatları "Verilecek kararla sadece Öker, değil tüm Alevi toplumuna verilecek bir karar olacak. Bu nedenle davanın düşürülmesi ya da beraat kararı verilmesini istiyoruz" dedi.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Savunmaların ardından mahkeme, sanık hakkında açılan tüm davaların dosyalarının mahkemeye bir kopyasının verilmesine, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak Öker'in sosyal medya hesaplarının incelenmesi için kolluğa verilmiş herhangi bir talimat olup olmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 4 Nisan’a erteledi.
 
'BİZ İNSANLIKTAN YANAYIZ’
 
Duruşmadan sonra adliye önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, yargılanmak istenen Alevilik ve değerleri olduğunu söyledi. Bir tek kişinin tüm topluma baskı uyguladığını belirten Sarıbal, "Alevi toplumu insanlıktan, zulme karşı duran tutumundan vaz geçip iktidara yanaşsın istiyorlar. Hayır, biz insanlıktan yanayız" diye konuştu.
 
'DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ'
 
HDP Milletvekili Kemal Bülbül ise, davanın sadece Öker ya da Alevi toplumuna değil Kürtlere, ilerici ve demokratlara açıldığını ifade etti. AKP-MHP Faşist iktidarına karşı her alanda mücadele ötmeye devam edeceklerini ifade eden Bülbül, her alanda dayanışma içinde olacaklarını belirtti.
 
Açıklama yurtdışı ve yurt içinden duruşmayı izlemeye gelen siyasi parti temsilcileri ve STK temsilerinin konuşmasıyla son buldu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar