Erdoğan: Ülkedeki ekonomi nedir anlamayanların ağzına bakacak halimiz yok

Erdoğan: Ülkedeki ekonomi nedir anlamayanların ağzına bakacak halimiz yok
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından basın açıklamasında bulunuyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından basın açıklamasında bulunuyor.

Ülke yönetimine dün gelmediklerini, 19 yıldır görevde olduklarını belirten Erdoğan, ekonomiden anlamayanların ağzına bakacak değiliz diyerek, "Faizi de enflasyonu da nereden nereye çektiğimiz ortada" ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Biz dün bu ülkede yönetime gelmedik. 19 yıl önce göreve geldiğimizde faiz neredeydi, enflasyon neredeydi geçmişe bir baksınlar. Bunu hangi yönetim yaptı baksınlar, biz yaptık. Aynısını yine biz yapacağız. Ülkedeki ekonomi nedir anlamayanların ağzına bakacak halimiz yok. Faizi de enflasyonu da nereden nereye çektiğimiz ortada...

Tüm büyük ekonomilerin tek amacı istihdamı korumaktır. Avrupa, ABD, Japonya, Çin Merkez bankalarının da para politikaları istihdamı korumak amacındadır. Özellikle hükümetlerimiz döneminde verdiğimiz emekler sayesinde, sanayimizi ayakta tutmayı ve ihracatımızı yüksekltmeyi başardık. Dünya borç batağında yüzerken, faizlerin yükseltilmesini dayatmak insanların aklıyla dalga geçmekten başka bir şey değildir.

Salgın döneminde yaşanan sağlık krizinde yetersiz kalan bir sisteme umut bağlayanları tüm bu hakikatleri görmeye davet ediyoruz."

ERDOĞAN’DAN TÜSİAD CEVABI: KARIN AĞRILARINI BİLİYORUZ

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaparak, AKP iktidarına çağrıda bulunmuştu. "Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir" denilen açıklamada, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına "hızla dönülmesi" çağrısı yapılmıştı.

Kabine toplantısı ardından açıklamada bulunan Erdoğan, TÜSİAD'ı hedef aldı. "Bilimsel kurallara dönelim diyenlerin karın ağrısını gayet iyi biliyoruz" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Hedeflerimiz doğrultusunda azimle yolumuza devam edeceğiz. Bu vesile ile bir müjdede memurlarıma vermek istiyorum. Memurlarımızı bu kapsama alarak ücretlerini arttırıyoruz. Ekonomi programımıza yönelik eleştirileri dinliyoruz. Kurdaki dalgalanmadan canını yandığı için söylenen vatandaşımızı anlıyoruz. Bununla birlikte Türkiye'nin ekonomide hak ettiği yere gelmesinin önüne çelme takanlara müsaade etmiyoruz. Geçmişte gazete ilanları ile hükümet devirip hükümet kurmayı alışkanlık haline getirenlerin, bilimsel kurallara dönelim diyenlerin karın ağrısını gayet iyi biliyoruz.

Türkiye burada, Türkiye çökmedi ya. Ey TÜSİAD, bak Türkiye nerede? Siz hala bu iktidarını nasıl indiririz bunu hesabını yapıyorsunuz? Utanmadan Bay Kemal ile erken seçim tartışmaları yapıyorsunuz? Bunlar rüyadır rüya Haziran 2023'ü bekleyeceksiniz.

Antalya G20'de bu kardeşinize bütün liderler, siz bu PPP ile ne yaptınız, bunu bize anlatın? Ve orada biz tüm liderlere yap işlet devreti anlattım. Para hazır gelmiyor, kaynak üreteceksiniz. Bu şehir hastanelerinin niye yapılmasını istemiyorlar? İstemiyorlar çünkü benim vatandaşımız modern hastanelere kavuşmasın. Biz bunları yaptık, hala yapmaya devam ediyoruz."

KURDAKİ DALGALANMAYA KARŞI YENİ TEDBİRLER ALINACAK

Erdoğan, kurdaki dalgalanmayla ilgili yeni tedbirleri hayata geçireceklerini söyledi. Erdoğan alınacak tedbirleri şu şekilde açıkladı:

Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.

Çalışanları hayat pahalılığı adı altında ezdirmeme sözümüzü yerine getiriyoruz.

En düşük gelir rakamını 4 bin 250 lira yaptık. Gelir ve damga vergisini kaldırdık.

Üretimi ve istihdamı desteklemek için çeşitli başlıklar altında çok sayıda paketi harekete geçiriyoruz.

Serbest piyasa ekonomisi kuralları çevresinde yeni tedbirleri alıyoruz.

Kur getirisi mevduat kazancının altında kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek.

Dövizdeki dalgalanma nedeniyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçıya ileri vadeli kur rakamı verilecek.

Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değerinde 5 bin ton altın bulunduğu biliniyor. Bu altının piyasaya kazandırılması için yeni araçlar geliştirilecek.

Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Uzun vadeli istihdamı korumak için krediler verilecek.

Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30'a çıkartıyoruz.

‘ÜLKEMİZDE DÖVİZ BOLLUĞU VAR’

Erdoğan, yastık altındaki dövizin sayılmadığını söyleyen erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurdaki dalgalanmadaki belirsizlik, ülkemizin gerçek görünümünü yansıtmıyor. Yastık altındaki dövizi saymıyoruz bile. Aslında ülkemizde döviz kıtlığı değil, döviz bolluğu var. Halihazırda böyle bir süreç yaşıyoruz. Döviz alımına yönelik psikolojik yönelim ortadan kalktığında bu bolluğun sonuçları elde etmeye başlayacağız."

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN KREDİ VE BURSLARA ZAM 

Erdoğan bir müjde de üniversite öğrencilerine vereceğini söyleyerek, "Önümüzdeki yıl burs ücretlerini lisansta 850 liraya, yüksek lisansta 1700 liraya, doktorada ise 2500 liraya çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar