Erdoğan'dan Libya açıklaması: Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok

Erdoğan'dan Libya açıklaması: Hafter'in ateşkes diye bir derdi yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'yla ilgili olarak, 'Hafter'in 'çözüm namlunun ucundadır' açıklamasını hatırlatarak, 'Hafter'in ateşkes diye, barış diye bir derdi yok' dedi.

Gambiya'ya yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile ortak basın açıklaması düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Libya, hedefinde Hafter güçleri vardı.

Libya'daki ateşkes ve barışgörüşmelerisüreci için Hafter'in sözcüsünün 'Libya'daki süreç namlunun ucundadır' açıklamasını hatırlatan Erdoğan, Hafter güçleri için, "Çok çirkin girişimleri var biz de bunların takipçisiyiz. Gereği neyse sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz" dedi:

'LİBYA'DAKİ SÜREÇ İÇİN 'NAMLUNUN UCUNDADIR' AÇIKLAMASI ÇOK MANİDARDIR'

"Hafter ne Moskova'da ne Berlin'de bu sürece uymuştur. Gerek Berlin süreci gerekse Moskova işinde de Hafter varılan veya hazırlanan metne imza atmamıştır. Sarrac imzasını atmıştır ama Hafter atmamıştır. Uluslararası toplantılarda taraflar böyle metinlere imza koymuyorsa burada bir mutabakat sağlanmış denilemez. Berlin süreci geniş katılımlı olmasına rağmen Hafter oteldeki odasından takip etmiştir. Tabi bu 55 maddelik metin BM'ye de gidecek. Hafter'in sözcüsünün 'Libya'daki süreç namlunun ucundadır.' açıklaması çok manidardır. Bu şunu gösteriyor, Hafter'in ateşkes diye, barış diye bir derdi yok. Temenni ederiz ki Berlin'e gelenler de bu ifadeleri duymuştur ve buna göre de tavırlarını belirlerler."

Hafter ghüçlerini 'lejyoner'olarak nitelendiren Erdoğan, Libya'nın bir an önce barışa kavuşması gerektiğini söyledi:

"Hafter'in yanındakiler ise başta kendisi olmak üzere lejyonerdir. Arkasındaki Abu Dabi yönetimidir. Şu anda da tabi Hafter bu lejyonerlerin ile beraber Sudan'dan 5 bin asker buraya gelmiştir. Temennimiz odur ki Libya biran önce barışa kavuşur."

GAMBİYAZİ YARETİ ÖNCESİ UÇAKTAKİ GAZETECİLERE KONUŞTU

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı  Erdoğan, üç ülkeyi kapsayan Afrika ziyaretimizin ilk ayağı olan Cezayir’de temaslarının ardından Gambiya'ya geçerken uçağındaki gazetecilerin de sorularını yanıtladı:

"Bölgesel konularda da Cezayir ile yakın işbirliği olacağız. Bu çerçevede, Libya konusunda da ortak harekete devam edeceğiz. Cezayir, Libya’nın en önemli komşusu ve siyasi süreçte önemli roller oynayabilir. Libya sorununun çözümü için yol haritası artık bellidir. BM çatısında, uluslararası meşruiyeti olan hükümetin öncülüğünde, ateşkesin derhal uygulanması ve siyasi sürecin ilerletilmesi gerekiyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bugüne kadar alınan tüm kararlara uydu. Hem Moskova’dan hem Berlin’den kaçan Hafter ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor. Libya’da barış olacaksa Hafter’in durdurulması gerekiyor.

'ÇÖZÜM NAMLUNUN UCUNDA' AÇIKLAMASI İTİRAF NİTELİĞİNDE BİR AÇIKLAMA'

Bu arada, Hafter’in sözcüsü Mismari, dün yaptığı açıklamada, Berlin ve Moskova’ya anlaşmak için, çözüm için değil; sözde haklı davalarını anlatmak için gittiklerini , çözümün namlunun ucunda olduğunu ifade etmiştir. Bu da Hafter’in gerçek niyetini ele veren itiraf niteliğinde bir açıklamadır."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar