Erdoğan'dan yeni faiz açıklaması: Daha da aşağıya çekeceğiz

Erdoğan'dan yeni faiz açıklaması: Daha da aşağıya çekeceğiz
Erdoğan, 'Enflasyon, düşüşe girmiştir, girecektir. Bu bir defa kesin. 20 Aralık burada bir dönüm noktası oldu. Ama faizde de artık düşüşler başladı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'a yaptığı ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile baş başa ve heyetler arası verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

FAİZ AÇIKLAMASI: DAHA DA AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ

Dövizde rekor kur yükselişine sebep olan faiz politikasının devam edeceğini vurgulayan, Erdoğan şunları söyledi:

"Öncelikle kur korumalı mevduata vatandaşlarımızın teveccühü bizleri memnun ediyor. Döviz kurlarındaki oynaklığın azalmasından ve istikrarın devamından gayet memnunuz. Finansal piyasalardaki istikrarın devamına ve TL'ye olan ilginin artmasına yönelik ilave çalışmalarımız sürüyor. Diğer taraftan biliyorsunuz benim bir iddiam var; 'faiz sebep, enflasyon neticedir'. Nitekim de neticesi, kendini gösteriyor. Enflasyon, düşüşe girmiştir, girecektir. Bu bir defa kesin. 20 Aralık burada bir dönüm noktası oldu. Enflasyonun gerilemesini beklemek, milletimin hakkıdır, bizim de hedefimizdir ve bunu zaten başaracağız.

Ama faizde de artık düşüşler başladı. Bir ara biliyorsunuz 12'ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Çünkü bu öyle bir durum ki hep söylediğim gibi, dere yatağında akar. Burada da aynen bu durumu yakalayacağız. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek ve 2022 bizim en parlak yılımız olacak inşallah. 2023'e de zaten böyle gireceğiz. Bu enflasyonun da düşüşünü getirir, enflasyon düşecek."

'DÖVİZ KURLARINDAKİ OYNAKLIĞIN AZALMASINDAN MEMNUNUZ'

Erdoğan, "Döviz kurlarındaki oynaklığın azalmasından ve istikrarın devamından memnunuz. Buna ve TL'ye olan ilginin artmasına yönelik ilave çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini de sözlerine ekledi.

'YAKLAŞIMIMIZ BARAJIN YÜZDE 7 OLMASI YÖNÜNDE'

MHP ile birlikte getirecekleri Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’na da değinen Erdoğan, "Biliyorsunuz, bizden Hayati Bey’in başkanlığında bir ekip, Milliyetçi Hareket Partisi’nden Feti Bey’in başkanlığında bir ekip çalıştı. Ben, Hayati Bey’in Feti Bey’lerle yaptığı çalışmanın taslak metnini aldım. Bu taslak metni, Devlet Bey’le de paylaştım. Devlet Bey de gerçekten bir nezaket göstermek suretiyle ‘Bu çalışma bizim için geçerlidir’ dedi. Orada bizim yaklaşımımız barajın yüzde 7 olması yönünde. Onun dışında dar bölge, daraltılmış bölge vesaire bu tür şeylere girmiyoruz. Hazırlanan, üzerinde çalışılmış taslak metin konusunda bu hafta veya önümüzdeki hafta arkadaşlar tekrar bir araya gelecekler. Nihai şeklini verip ondan sonra işi bitireceğiz" dedi.

SEMRA GÜZEL İÇİN: KESİNLİKLE DOKUNULMAZLIĞININ SÜRATLE KALDIRILMASI GEREKİYOR

Erdoğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel içinse daha önce yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "Devlet Bey de aynı şekilde yaptı. İYİ Parti de bununla ilgili galiba ‘Gelirse bizim kanaatimiz budur." dedi. Bir defa böyle bir sözde milletvekilinin parlamentomuzda olması bizim için bir kara lekedir. Kesinlikle dokunulmazlığının süratle kaldırılması gerekiyor. Çünkü orada bitmiyor. Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yargı yolu açılmış oluyor. Biz bu konunun özellikle takipçisi olacağız" dedi.

'ŞU ANDA HAZIR OLAN 15 FEZLEKE VAR'

Geçtiğimiz günlerde 14 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelikte çalışma olduğunu söyleyen Erdoğan, "Şu anda hazır olan yaklaşık 15 fezleke var. Bunların da takibinde olacağız. Bunların da dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ve yargı yolunun açılmasının takipçisi olmaya mecburuz. Şu anda Cumhur İttifakı olarak biz bunların peşindeyiz. Bu konuda vatandaşımızın hassasiyetlerini biliyoruz. Parlamentomuzun terörle anılmasını kesinlikle istemiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Öne Çıkanlar