Erdoğan, 'Faizi savunan arkadaşımla beraber olmam, olamam' sözüyle Elvan'ı mı kastetti?

Erdoğan, 'Faizi savunan arkadaşımla beraber olmam, olamam' sözüyle Elvan'ı mı kastetti?
Erdoğan'ın, 'Ben faizi savunanla beraber olmam' ifadelerinin ardından hedefinin dün enflasyon ve faiz açıklaması yapan Bakan Lütfi Elvan'ı olduğu düşünüldü.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin grup toplantısında ekonomiye dair sert açıklamalarda bulundu. Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu söylemini yineleyen Erdoğan, "Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız" dedi. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardında dolar kuru 10,56 seviyesine kadar çıkarak yeni bir rekor daha kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun faizle ilgili nasıl bir karar alacağı merakla bekenirken, Erdoğan'ın sözleri yine gündeme damgasını vurdu.

FAİZİ SAVUNAN ARKADAŞLARIMLA BİRLİKTE OLMAM, OLAMAM

Erdoğan, "Milletimizi faize ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz. Hala kalkıp da bu yolda, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar kusura bakmasın ben faizi savunanla beraber olmam, olamam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sürdüreceğim. Dünyaya bakalım, ABD’ye, Batı’ya, İsrail’e bakın. Bütün bunlarda faiz aşağılara çekilmişken bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki faizi savunuyor? Ben iş adamlarını da anlamıyorum. TÜSİAD vs bir araya gelip yüksek faizden bahsediyor. Eğer sen yatırımdan yanaysan buyurun size düşük faizle kredi. O zaman kaçıyorlar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, grup toplantısı sonrası medya mensuplarının Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili sorusuna karşılık olarak da, "Bırakın da TCMB bağımsız olarak kararını versin" yanıtını verdi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİN HEDEFİNDE ELVAN MI VARDI?

Erdoğan'ın, faizile ilgili kullandığı sert ifadelerin ardından hedefinin, dün enflasyon ve faiz hakkında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan olduğuna dair yorumlar gündem oldu.

Elvan, dün yaptığı açıklamasında, "Enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır" demişti.

Uzmanlardan da benzer yönde açıklamalar geldi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Yarın alınacak faiz kararı ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokmamıza yetmezse, daha cebimizde Cuma gecesi görevden alınacak bakan haberi var merak etmeyin" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da, "Erdoğan "Faiz Enflasyonun Sebebidir" ısrarıyla Lütfi Elvan’ın enflasyonla ilgili açıklamalarını tekzip etti… Aralarında ekonomiden biraz anlayan Lütfi Elvan vardı O’nu da yakında yerler…" yorumunda bulundu.

Ekonomist Uğur Gürses ise, "Dün Lütfi Elvan "Enflasyonla mücadeleyi kararlı yaparsak kur istikrara kavuşacak, risk primi düşecek, uzun vadeli faizler düşecektir" demişti. CB bugün "Bizim arkadaşlara ne oluyor? Faizi savunanla beraber yürümem" diyor" değerlendirmesi yaptı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, Elvan'ın dünkü açıklamaları sonrasında, "Söylemlere bakınca Maliye Bakanlığı ve TCMB arasındaki diyalog kopmuş gibi görünüyor.. Bu hengamede olan TL'ye oluyor" değerlendirmesi yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar