Erdoğan Hacı Bektaş'ta konuştu: Bilindiği gibi bu dergâh, Cumhuriyet ile birlikte kapatılmıştı

Erdoğan Hacı Bektaş'ta konuştu: Bilindiği gibi bu dergâh, Cumhuriyet ile birlikte kapatılmıştı
Hacı Bektaş Veli'yi Anma Töreni'ne katılan Erdoğan, 'Bilindiği gibi bu dergâh, Cumhuriyet ile birlikte kapatılmıştı. Fiziken yeniden açılmasını sağlayan Adnan Menderes'tir' dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nevşehir'de, Hacı Bektaş Veli'yi Anma Töreni'nde katıldı. Törende yaptığı konuşmada, "Bilindiği gibi bu dergâh, Cumhuriyet ile birlikte kapatılmıştı. Buranın müze statüsü ile fiziken yeniden açılmasını sağlayan Adnan Menderes'tir" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret ederek Muharrem orucu açan ve Alevi vakıf ve dernekleri tarafından ziyareti 'seçim kampanyası' olarak değerlendirilen Cumhurbaşkanı ve AKP Genell Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen 13 Ağustos’ta başlayacak Hacı Bektaş-ı Veli 751. Anma Yılı Etkinlikleri’ne katıldı.

Yaılan anma töreninde konuşan Erdoğan, "1585 cemevinin tamamının ziyaret edildiğini, toplam 8 bin 740 talebin belirlenerek, 5 bin 600'ünün karşılandığını" söyledi.

Erdoğan'ın Hacı Bektaş Belediye Meydanı'nda yaptığı konuşmasının satır başları şöyle:

"Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin irfanına talip olmak öyle kolay değildir. Her şeyden önce, Peygamber Efendimizin, insanların Hazreti Adem ve Hazreti Havva'dan beri soy üzere olduğu gibi din üzere de kardeş oldukları öğüdüne uygun şekilde birliğimize sarılmak ve ayrılıktan uzak durmak mecburiyetindeyiz. Hamdolsun, yaşadığımız kimi acılara rağmen, millet olarak Peygamberimizin bu öğüdünü en samimi şekilde biz sahiplendik. Bunu da Allah'ın milletimize nasip ve ikram ettiği hasletlere, önderlere, lütuflara borçluyuz.

Bizlerin burada cem olmasına neden olan Hazreti Hünkar'ın ifadesine göre, bir olalım, iri olalım, diri olalım üzerine kuruludur.

Hazreti Hünkar'ın 4 kapı 40 makam esasıyla yaptığı hizmetler bugün bizim de hayatımıza yön veren ilkeleri ifade etmektedir.

Milletimiz, en sıkıntılı dönemlerinde dahi, her bir kapının imanla, tövbeyle, tevazuyla, edeple başlayan makamlarını hayatlarında yaşatarak aşmayı başarmış, maddi ve manevi kurtuluşa ermiştir.

Moğol istilasından Çanakkale Savaşı'na, Milli Mücadele'den son 40 yılımıza damgasını vuran terörle mücadeleye kadar maruz kaldığımız tüm hayati sınamaları, bu inanç ve azimle geride bıraktığımıza inanıyorum.

Sevgili canlar, vefatının 750.yıl dönümü vesilesiyle 2021'i tüm dünyada Hacı Bektaş yılı olarak değerlendirdik. Hünkar'ın 'gelin canlar bir olalım' çağrısını tüm insanlıkla paylaştık.

Her kesim gibi Alevi, Bektaşi vatandaşlarımız üzerinde oynamaya çalıştıkları kirli oyunu sizlerin de gördüğüne ben inanıyorum. Alevi, Bektaşi toplumunu İslam'dan kopartmaya çalışarak atılan ilk adımın devamı insanlarımızı birbirine düşman etmek olacaktır. Nitekim bu yönde sergilenen pek çok oyunu ve provokasyonun örneklerini her gün takip ediyoruz. İnşallah birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize müştereklerimize daha sıkı sahip çıkarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacağız.

Bilindiği gibi bu dergâh, Cumhuriyet ile birlikte kapatılmıştı. Buranın müze statüsü ile fiziken yeniden açılmasını sağlayan Adnan Menderes'tir.

Bir süredir, milli birlik ve beraberlik çalışması yürütüyoruz. 1585 cemevinin tamamı ziyaret edilerek toplam 8740 talep belirlendi, 5600 talep karşılandı.

Çeşitli illerimizde temeli atılan ve tamamlanan 8 cemevinin açılışını gerçekleştireceğiz."

Öne Çıkanlar