Miçotakis: Türkiye ile ikili ilişkilerin düzelmesi için temel attığımıza inanıyorum

Miçotakis: Türkiye ile ikili ilişkilerin düzelmesi için temel attığımıza inanıyorum
Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Fener Rum Patrikhanesideki ayinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye geldi.

Miçotakis, Ortodoksluk Bayramı nedeniyle düzenlenen ayine katılmak için Fener Rum Patrikhanesi'ne gitti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile saat 14.00'de Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi. Liderlerin görüşmesi saat 16.20 sularında sona erdi.

GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN İLETİŞİM BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair konuların yanı sıra güncel jeopolitik gelişmeler ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları dahil bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla değişen şartlarda, Türkiye ve Yunanistan'ın özel bir sorumluluk taşıdığına işaret edilen görüşmede, iki ülke arasında iş birliğinin artmasının ve pozitif gündeme odaklanmanın karşılıklı ve bölgesel faydaları üzerinde duruldu.

Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

MİÇOTAKİS GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmede ikili ilişkilerin düzelmesi için temel atıldığını bildirdi.

Yunanistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Miçotakis, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmesinde, Erdoğan ile temaslarına yönelik değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından İstanbul'daki Yunan Konsolosluğu'nda Ekümenik Patrik Bartholomeos'la bir araya gelen Miçotakis, görüşmenin iyi geçtiğine inandığını dile getirerek,  "Size söylemeliyim, iyi bir atmosferde gerçekleşen bir toplantıydı.Şu anda insanlık ve iki NATO müttefiki olarak o kadar çok zorlukla karşı karşıya olduğumuz konusunda hemfikir olduğumuzu umuyorum, bizi birleştiren şeylere odaklanmanın daha önemli olduğunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.

BARTHOLOMEOS: İKİ HALK ARASINDA GÜVEN İNŞA ETMEK İÇİN ATILAN HER ADIM BİZİ NEŞELENDİRİYOR

Patrik Bartholomeos da Miçotakis’e, "İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin Ekümenik Patrikhane'nin hayatını etkilediğini her zaman söylüyoruz… ve zaman zaman kötü ilişkilerin etkisini halkımızın dediği gibi 'tenimizde' hissediyoruz. Bu nedenle iki hükümet ve iki halk arasında karşılıklı güven inşa etmek için atılan her adım bizi neşelendiriyor" yanıtını verdi.

'ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ÖNEMLİ BİR İLERLEME KAYDEDECEĞİMİZİ SANIYORUM'

Miçotakis, başta ekonomi olmak üzere, birçok konuda pozitif gündem oluşturmaya vurgu yapıldığını kaydederek, "Önümüzdeki aylarda önemli bir ilerleme kaydedebileceğimizi sanıyorum. Her şey yolunda giderse, sonbaharda hayırlısıyla Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyini Yunanistan'da düzenleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Yunanistan arasında bir anda uzlaşılamayacak fikir ayrılıkları olduğuna işaret eden Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son derece açık ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Miçotakis, Ukrayna'daki gelişmeleri de hatırlatarak "İkili ilişkilerimizin iyileşmesi ve özellikle şu an karşılaştığımız büyük sorunlara ilişkin iş birliği yapmamız için temelleri attığımıza inanıyorum. Bugün yine Ukrayna'da sivillerin hayatını kaybettiği trajik görüntüler gördünüz. Bizi bunlar meşgul etmeli." ifadesini kullandı.

 

 

Öne Çıkanlar