Erdoğan’ın ‘en eşit vatandaşı’ Reza Zarrab

Erdoğan’ın ‘en eşit vatandaşı’ Reza Zarrab
Erdoğan, 'vatandaşına sahip çıkmayan ülke konumuna düşmemek' için Trump’la görüşmesinde Zarrab’la ilgili adım atacakmış.

Bİ DAKKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mayıs ayında yapacağı ABD gezisiyle ilgili olarak uluslararası haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada Başkan Trump ile Reza Zarrab meselesini de konuşacağını söyledi.

ABD ile ikili ilişkiler, Suriye ve Irak sorunları, terörle mücadele gibi konuların yanında Zarrab’ın ne işinin olduğunu aynen şöyle anlattı Erdoğan:

"Atacağımız adımlardan biri de Reza Zarrab ile ilgili olacak. Zarrab babamın oğlu değil ama benim bir vatandaşım. Eğer varsa bir suçu Adalet Bakanlığı’na dosyası iletilir, yoksa hemen bazı şeyler uydurularak tutuklanırsa, vatandaşına sahip çıkmayan ülke konumuna düşeriz."

Sözlerinden anlaşılan o ki Erdoğan, ABD’de tutuklu bulunan Zarrab davasını Başkan Trump’la görüşürken masaya getirmek istemesinin üç nedeni var.

Birincisi, Zarrab Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı.

İkincisi, bazı şeyler uydurularak tutuklanmış.

Üçüncüsü de, eğer Zarrab’la ilgilenmezse Türkiye vatandaşına sahip çıkmayan ülke durumuna düşecek.

İlginçtir, geçen ay CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu  147 farklı ülkede 5 bin 531 tutuklu ve hükümlü T.C. vatandaşının olduğunu açıklamış.
Almanya’da 3 bin 92, Yunanistan’da 376, KKTC’de 218,  Belçika’da 202, Fransa’da 175, Hollanda’da 118, ABD’de 56… Liste böyle uzayıp gidiyor.

İşte burada "Bi dakka" demenin tam yeri…

Şimdi sormak gerekiyor.

Birincisi, Rıza Zarrab’a gösterdiğiniz ilgiyi diğer ülkelerde tutuklu T.C. yurttaşlarına gösteriyor musunuz? 

İkincisi, sırf ABD’de bile 56 tutuklu ve hükümlü T.C. yurttaşı var. İçlerinden sadece Zarrab’ın tutukluluğunu Trump’la görüşmeye taşıyacak kadar önemli kılan ne?

Üçüncüsü, 147 ülkede beş bini aşkın T.C. yurttaşının içinde sadece Zarrab mı, "bazı şeyler uydurularak" tutuklananı?

Zaten "bazı şeyler uydurularak tutuklanan" T.C. yurttaşları meselesine gelince, maşallah zaten Türkiye bu konuda cennet!
Gazetecisinden yazarına, milletvekilinden sol, sosyalist, Kürt, bütün muhalif siyasetçilerine kadar binlerce insanın tutuklanma gerekçeleri "uyduruk ötesi" hatta.
CHP Milletvekili Mahmut Tanal da zaten bu minvalde değerlendirmiş meseleyi:

"Her nedense konu Reza Zarrab gibi yandaşlar olunca akıllara gelen hukuk, konu tutuklu gazeteciler, ihraç edilen muhalif akademisyenler, tutuklu milletvekilleri olunca akıllarına gelmiyor. Zarrab Türk vatandaşı da tutuklu milletvekilleri Liberya vatandaşı mı? Bu tutarsız söylemlerin tek bir açıklaması olabilir, o da Zarrab’ın avukatlarıyla yapılan müzakere iddialarının doğru olduğudur."

Ne diyelim, bu durumun ortaya çıkardığı tek bir gerçek var; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre "en eşit  T.C. vatandaşı" Reza Zarrab, başka eşit yok!
 

Öne Çıkanlar